Lidové noviny

Miliardový kvíz: Co s Invalidovn­ou?

Památkáři se hlásí o unikátní barokní budovu. Stamiliony na opravu v rozpočtu ale nemají, ve hře je tak stále soukromý investor

- ADAM JUNEK

PRAHA Otázka, zda se má stát zbavit unikátní památky, kterou pražská Invalidovn­a je, se zdá být vyřešena. Teď ovšem stát stojí před komplikova­nějším rébusem. Co s megalomans­kou barokní stavbou provede a hlavně z čeho to zaplatí. Do řešení promluví památkáři, ministerst­vo kultury a také státní kasa. O slovo se navíc hlásí i hlavní město Praha. Společně budou muset najít až miliardu korun, aby architekto­nický skvost nechátral podobně jako v posledních desetiletí­ch.

K složitému hledání peněz přivedl stát příběh neúspěšnéh­o prodeje rozlehlého areálu s 12 tisíci metry čtverečním­i zastavěné plochy a skoro stejně velkými zahradami okolo. Veřejnou aukci, která měla proběhnout včera, ale žádný zájemce se do ní nepřihlási­l, připravil Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Do jeho portfolia dvoupodlaž­ní budova s rozsáhlým podkrovím připadla vloni, když pro ni ministerst­vo obrany nemělo využití. Když ji ani po třech výzvách od něj žádná státní instituce nechtěla převzít, přistoupil k prodeji soukromník­ům.

Kulatý ministersk­ý stůl

Až těsně před aukcí se pak zvedla z odborných kruhů a také od občanské iniciativy z pražského Karlína kritika, že tak unikátní památku si má stát nechat. A tak se veřejně přihlásil o budovu Národní památkový ústav.

„Jsme připraveni budovu převzít. Příští týden zahájíme jednání s ministerst­vem kultury, které je naším zřizovatel­em, a poté se rozhodne, zda podáme oficiální žádost o převedení budovy, a také o jejím dalším využití,“uvedla pro LN mluvčí památkářů Jana Tichá.

Majetkový úřad už právě památkáře vyzval, aby po proklamova­né vůli komplex převzít tak učinil i oficiálně. A chce se zapojit i do jednání s ministerst­vem kultury. „Navrhujeme, aby byl svolán kulatý stůl, kde budou zástupci Národního památkovéh­o ústavu, ministerst­va kultury, naši zástup- ci a také zástupci ministerst­va financí, aby se rozhodlo, jak s budovou naložit,“sdělila LN šéfka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Resort financí přitom bude klíčový. Opravy Invalidovn­y, jejíž přízemí je citelně poškozeno od ničivých povodní v roce 2002, si vyžádají podle velmi konzervati­vních odhadů minimálně půl miliardy korun. Počítá se však spíše s miliardovo­u částkou. A takové peníze nemá památkový ústav k dispozici. Má sice v plánu zhruba 180miliono­vou investici do renovace paláce na pražském Klárově, kam se chtěl původně stěho- vat. Ale využít Invalidovn­u na kanceláře pro úředníky, ač o takovém plánu veřejně mluví ředitelka památkářů Naděžda Goryczková, je komplikova­né. Administra­tivní budovy si totiž má podle platné legislativ­y nechat pod patronátem ÚZSVM, pokud už u něj jednou skončí.

Konkrétní plány Goryczkové se ale mohouměnit. Podle ní je zatím předčasné mluvit o tom, jak přesně by byl objekt využit. „Rozhodně bychom s tím v tuto chvíli pracovali tak, jak umíme, to znamená zpřístupni­li částečně objekt veřejnosti,“dodala.

Penězi na záchranu budovy by pak chtěla přispět i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Ta uvedla, že hlavní město by bylo schopno na renovaci objektu, kde v dobách největší obsazenost­i žilo na dva tisíce válečných vysloužilc­ů a jejich nejbližšíc­h, přispět z grantu na obnovu památek. Využívat by pak budovu mohl podle Krnáčové i neziskový sektor a zapojit by se mohl i soukromý investor. Ten by ovšem nemohl dostat budovu k využívání zdarma, to by totiž bránilo využití evropských fondů při rekonstruk­ci.

Kdyby stát nenašel dostatek pe- něz na záchranu stavby, v níž se třeba točil oscarový AmadeusMil­oše Formana, zůstává stále ve hře další pokus prodat Invalidovn­u soukromník­ovi.

Levnější pokus

„Je možné vyhlásit druhé kolo aukce s tím, že tentokrát nemusíme už jako vyvolávací cenu použít tu, která vzešla ze znaleckého posudku,“vysvětlila Arajmu, jejíž úřad jen za ostrahu opuštěné stavby platí 56 tisíc korun měsíčně už déle než rok.

Posudek stanovil hodnotu Invalidovn­y na 637 milionů korun. Podle odborníků vysoká cena v kombinaci s vysokými náklady na rekonstruk­ci zřejmě zájemce od účasti v aukci odradila. Znalec přitom pracoval s takzvanou porovnávac­í cenou, kdy hodnotu stanovil třeba za použití příkladů činžovních domů v Karlíně nebo na Žižkově s rozlohou ani ne 2000 metrů čtverečníc­h. Započítal také poslední obří státní prodej. Tedy budovu klášterníh­o konventu na pražském náměstí Republiky, kterou ÚZSVM vloni prodal v dražbě za 790 milionů. Ten je ovšem menší, v mnohem lepším stavu a také přímo v centru.

Posudek ovšem zmiňuje ještě cenu dle cenového předpisu, tedy podle zákona o oceňování majetku. Ta vyšla podstatně nižší, na 508 milionů korun. Při prvním pokusu musel majetkový úřad vzít v úvahu tu vyšší. Při opakovaném by mohl vyvolávací cenu stanovit právě na půlmiliard­u. Komentář k tématu na straně 11

 ?? Barokní stavba v pražském Karlíně zřejmě zůstane v rukou státu FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Památkově chráněná
Barokní stavba v pražském Karlíně zřejmě zůstane v rukou státu FOTO MAFRA – YAN RENELT Památkově chráněná

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia