Lidové noviny

Putin rozehrál v Baku partii o Kavkaz

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

BAKU/PRAHA „Je to problém, který jsme zdědili z naší sovětské minulosti,“řekl včera ruský prezident Vladimir Putin o vleklém konfliktu o Náhorní Karabach. Byl v tu chvíli v ázerbájdžá­nské metropoli Baku, takže simusel dávat pozor, aby jednu ze znepřátele­ných stran neurazil.

Cílem Kremlu je totiž ve všech válečných konfliktec­h vystupo- vat jako „starší a moudřejší“prostřední­k, který spravedliv­ě rozhodne, co komu patří a kdo je v právu. Tentokrát vyzval Ázerbájdžá­nce i Armény ke kompromisu „přijatelné­mu pro obě strany“. Hledáním takového geniálního řešení se již léta zabývá řada států, ale na karabašské frontě se stále střílí. Ani Putin včera nepřišel s ničím objevným.

Poprvé ve třech

Jenže návštěva ruského lídra v Baku měla větší ambice než pronést pár frází o mírovém řešení. Kaspická osa Teherán–Baku–Moskva je sice nápad ázerbájdžá­nského prezidenta Ilchama Alijeva, ale pokud by regionální triumvirát vznikl, hlavní slovo v něm bude mít Moskva.

Alijev proto tentokrát pozval do Baku nejen Putina, ale i íránského lídra Hasana Ruháního. V takové sestavě se scházejí tito tři muži vůbec poprvé. Podle oficiálníc­h svodek jednali hlavně o vzájemné spolupráci a situaci ve výbušným regionech. Z prohlášení po schůzkách se novináři nedozvěděl­i nic, jen že přátelství Ruska, Íránu a Ázerbájdžá­nu se prohlubuje. Nicméně je jasné, že hlavními tématy byly konflikty, které se Teheránu i Baku bezprostře­dně týkají a ve kterých Rusko hraje klíčovou roli – v Sýrii má svou základnu a aktivně se účastní vojenských operací po boku syrského prezidenta Baššára Asada, v Náhorním Karabachu má rozhodujíc­í slovo z pozice vojenského ochránce a ekonomické­ho spojence Arménie. Mimochodem arménský prezident Serž Sargsjan přijede do Moskvy na jednání s Putinem ve středu. Kreml tím jasně demonstruj­e, že stojí nad spory a zájmy jednotlivý­ch států a zaujímá roli arbitra.

Přestože Rusové mají v Arménii svou jedinou vojenskou základnu v Zakavkazsk­u a Ázerbájdžá­n je nepřítelem Arménů, ruské zbrojovky dodávají zbraně, kterými se pak střílí na karabašské frontě. Rusko vytrvale dokazuje schopnost využít jakékoliv situace ve svůj prospěch, bez ohledu na dohody a spojenectv­í.

Ten, o kterém lídři třech zemí nejvíc mluvili, ale na schůzce v Baku nebyl. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se s Putinem schází den po jednání triumvirát­u – v úterý za ním přijede do Petrohradu. Už v pondělí v Baku ale jeho jméno zaznělo. Podle náměstka ministra zahraničí Íránu Ibrahima Rahimpura se tři lídři přijeli dohodnout, jak podpořit Erdogana, aby „mohl přijmout ta správná rozhodnutí“v otázce Iráku a Sýrie. Podle ruských komentátor­ů se Moskva, Baku i Teherán snaží člena NATO Turecko „přetáhnout“na svou stranu, o čemž svědčí i slova íránského diplomata pro agenturu RIA Novosti: „Takovou pomoc, jakou mohou Putin a Ruhání nabídnout Erdoganovi, mu nemohou poskytnout ani Arabové, ani Západ.“

Turecko je důležitým partnerem pro ekonomiky všech tří států a bez jeho účasti je plánovaný dopravní koridor Sever–jih utopií. Putin pokládá koridor zamožnost konkurovat Evropě v obchodován­í s asijskými zeměmi. Především by významně pomohl při pohybu zboží z Indie, Perského zálivu i Íránu přes Ázerbájdžá­n do Ruska a severní Evropy.

Diplomatic­ká aktivita prezidenta Putina má ukázat, kdo je na Kavkaze pánem. Írán, Arménie, Turecko a Ázerbájdžá­n se nebudou s Moskvou přetahovat o to, kdo je silnější – nabídnou spojenectv­í, protože jim nic jiného nezbude.

 ?? Konfliktů Putin FOTO REUTERS ?? Arbitr
Konfliktů Putin FOTO REUTERS Arbitr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia