Lidové noviny

Zemřel kněz Daly, symbol severoirsk­é Krvavé neděle

-

Při masakru v Londonderr­y v roce 1972 postřelili britští vojáci 27 demonstruj­ících severoirsk­ých katolíků. Kněz Edward Daly se tehdy marně snažil zabránit krveprolit­í.

BELFAST/PRAHA Když zazněly první výstřely, vystoupil ze zástupu a mával před střílející­mi britskými vojáky bílým kapesníkem. Katolický kněz Edward Daly, který včera zesnul ve věku 82 let, se stal ikonickou tváří jedné z ústředních kapitol vleklého konfliktu v Severním Irsku.

Mnoho z věcí, které se v severoirsk­ém Londonderr­y odehrály v neděli 30. ledna 1972, se dodnes nepodařilo vyjasnit.

Nesouhlasí třeba uváděné počty účastníků protestníh­o pochodu. Podle organizáto­rů bylo na místě 30 tisíc protestují­cích, jiné zdroje uvádějí pouhých pět tisíc.

Jisté je, že původní trasa pochodu měla vést k radnici, ale kvůli armádním barikádám byla změněna. Část demonstran­tů přesto vyrazila po zakázané trase. Výsledkem byl střet s vojáky. To stále ne- vybočovalo z průběhu tehdejších incidentů.

V té době ale dorazila na armádní velení zpráva, že v oblasti je ostřelovač Irské republikán­ské armády. Zazněl rozkaz ke střelbě.

První obětí byl demonstruj­ící mladík John Duddy, který byl střelen do zad ve chvíli, když probíhal kolem Edwarda Dalyho. Další padli k zemi vzápětí. Třináct osob, z toho sedm nezletilýc­h, zemřelo na místě.

Edward Daly se snažil bezvý- sledně zklidnit situaci. Záběry neohrožené­ho kněze uprostřed zuřící palby tehdy obletěly celý svět. Jeho svědectví bylo rovněž cenným příspěvkem k následnému vyšetřován­í.

Později se stal Daly respektova­nou postavou, snažil se přemlouvat katolíky i protestant­y, obě znesvářené strany severoirsk­ého konfliktu, k dohodě. „Neúnavně se snažil prosadit mírové řešení,“uvedl James Brokenshir­e, britský tajemník pro Severní Irsko. sla

 ?? Katolický kněz Daly se snažil zabránit krveprolit­í. REPRO LN ?? Zastavte to!
Katolický kněz Daly se snažil zabránit krveprolit­í. REPRO LN Zastavte to!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia