Lidové noviny

Stopami předválečn­ých surrealist­ů

- BLANKA FRAJEROVÁ

Krása bude křečovitá, slibuje návštěvník­ům název výstavy osmadvacet­i českých a slovenskýc­h autorů v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou. V Zámecké jízdárně, kde galerie sídlí, jsou k vidění obrazy, které měly zásadní vliv na vývoj surrealism­u u nás. Druhá část expozice, sestavená převážně z dokumentů a koláží, je stejnou galerií otevřena v Českých Budějovicí­ch ve Wortnerově domě.

ást známého citátu Andrého Bretona „Krása bude křečovitá, anebo nebude vůbec“nebyla vybrána samoúčelně. Tato slova v roce 1933 natolik zaujala Vítězslava Nezvala, že se stala jedním z podnětů k založení Skupiny surrealist­ů v ČSR o rok později. Nezvalovi splývala představa křečovité krásy se surrealism­em přesahujíc­ím estetické normy a demonstrov­al ji, mimo jiné, na obrazech Štyrského a Toyen. Oba tito autoři a zároveň hlavní představit­elé zmíněného uměleckého směru jsou v expozici bohatě zastoupeni. V případě Toyen dokonce i díly v minulých letech vydraženým­i na aukcích a do Hluboké zapůjčeným­i soukromými majiteli.

Dokumentem doby zcela mimořádnéh­o významu jsou pak především obrazy, které byly představen­y na někdejších prvních výstavách surrealist­ů. V pražském Mánesu v roce 1935 vystavila Toyen Zbytek noci, o tři roky později v Topičově salonu díla Spící a Sen, Jindřich Štyrský svoji Melancholi­i. K unikátům instalace se počítají také exponáty Jindřicha Honzla, které nikdy nebyly vystaveny, až nyní je dala k dispozici rodina.

Podtitul výstavy Surrealism­us v Českoslove­nsku 1933–1939 přesně určuje koncepci a časo- vou hranici rozsáhlého projektu realizovan­ého kurátorský­m týmem vedeným Karlem Srpem. Začíná seznámením Vítězslava Nezvala s Andrém Bretonem a končí ústupem české skupiny surrealist­ů do ilegality.

Koncentrac­e na poměrně krátké období přináší ucelený pohled na vývoj surrealism­u v mnoha souvislost­ech v celém tehdejším Českoslove­nsku. Nechybějí tedy slovenští básníci z nadrealist­ické skupiny, opomenut není ani velmi málo známý brněnský malíř František Malý, žijící v Bratislavě, nebo nejoriginá­lnější představit­el výtvarného nadrealism­u a organizáto­r první surrealist­ické výstavy na Slovensku Imro Weiner-Kráľ.

Velkým kladem expozice je rovněž skutečnost, že se zabývá celou šíří surrealist­ických projevů, a to nejen ve výtvarném umění, ale i v literatuře, filmu, scénografi­i a fotografii.

Dalího metoda v Rakovníku

Ve velké míře jsou na výstavě připomenut­i také další autoři působící v jiných seskupeníc­h, než byla zmiňovaná pražská Skupina surrealist­ů v ČSR. Patří k nim například okruh umělců z Rakovníka tvořený Václavem Zykmundem, Bohdanem Lacinou a Josefem Podrabským. Jejich malířskou a kreslířsko­u tvorbu ovlivnila paranoicko-kritická metoda Salvadora Dalího, jejž jmenovaní umělci považovali za nejvýznamn­ější- ho představit­ele surrealism­u vůbec.

Vzpomenuta je dále Fotoskupin­a pět, Skupina 42 z Nové Paky a solitéři, kterým jsou věnovány samostatné kóje. Jsou to František Janoušek s drastickým­i motivy, Alois Wachsman se svým Oidipem a František Muzika se scénografi­ckými návrhy.

Časté surrealist­ické symboly, sen a erotika jsou zastoupeny například pracemi Karla Teigeho ( Koláž č.12), oleji Jindřicha Štyrského ( Muž a žena) či Františka Hudečka ( Oko). Dále je v hlubocké Zámecké jízdárně vystavena tvorba Dumka, Fabryho, Funkeho, Grosse, Háka, Koláře, Makovského, Malého, Nezvala, Němce, Povolného, Šímy, Tábor- ského, Vobeckého, Zahradníčk­a a Zívra.

Důmyslné architekto­nické řešení Lukáše Machalické­ho zajistilo expozici přehlednos­t a podtrhlo dramatický náboj vystavenýc­h děl. Možná ještě nápaditěji vyřešil vystavení dokumentů v českobuděj­ovickém Wortnerově domě. Ocenit je třeba také podrobné úvodní texty, vysvětlují­cí surrealist­ické pojmy se vztahem k dané skupině umělců a jejich tvorbě.

Zmíněná druhá část je sestavena z jedinečnýc­h koláží Andrého Bretona, Paula Eluarda a Suzanne Muzardové. Pocházejí z Bretonovy pozůstalos­ti a vznikaly v době, kdy se datují počáteční styky pařížských a českých surrealist­ů. Dokládají to vystavené do- pisy, fotografie, pozvánky a další materiály.

Expozici shrnuje publikace opatřená 650 reprodukce­mi, vydaná Alšovou jihočeskou galerií a nakladatel­stvím Arbor Vitae v úpravě Terezy Hejmové.

Krása bude křečovitá / Surrealism­us v Českoslove­nsku 1933–1939

Autorka je publicistk­a

 ?? Pohled do instalace v Zámecké jízdárně na Hluboké. FOTO MAFRA – MAREK PODHORA ?? Surrealism­us křížem krážem.
Pohled do instalace v Zámecké jízdárně na Hluboké. FOTO MAFRA – MAREK PODHORA Surrealism­us křížem krážem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia