Lidové noviny

Letní slavnosti opět nalezly skryté skvosty

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Zahajovací koncert v Trojském zámku se zaměřil na benátský vliv ve Francii. Vokální linii koncertu nazvaného Portrét benátský tvořily árie francouzsk­ých nebo ve Francii působících skladatelů na italské texty. Způsob, jakým izraelská sopranistk­a Daniela Skorková dokázala vyjádřit nářek Lullyho Psyché, rozsáhlou dramaticko­u scénu zneuctěné Lukrécie Michela Pignoleta de Montéclair se závěrečnou apoteózou smrti této římské šlechtičny, ale také radostné milostné hrátky Andrého Campry byl strhující. Skorkové barevný, plný soprán, který se báječně nesl sálem Trojského zámku, asi nejpříhod- něji vystihuje výraz „šťavnatý“. A hráči souboru Les Folies françoises s brilantní technikou a souhrou v čele s houslistou Patrickem Cohënem Akeninem jí byli vyrovnaným­i partnery.

Divadlo světa

Jiná sopranistk­a, Španělka María Espadová, byla hvězdou koncertu s názvem Teatro del mondo. Zejména prostředni­ctvím Georga Friedricha Händela program odkazoval na Benátky jako na místo, kam se do veřejných divadel v době karnevalu sjížděli skladatelé, zpěváci i diváci, aby se nadšeně oddávali opeře jako tehdy stále ještě modernímu žánru. Osou koncertu byla díla tohoto původem saského světoběžní­ka, který právě v Benátkách úspěchy svých operních kompozic zakončil svá italská léta dozrávání.

Dominantou večera se stala Händelova kantáta Agrippina jdoucí na smrt. Rozsáhlé, více než čtvrthodin­ové monodrama, ve kterém se střídají recitativy, árie a ariosa, líčí velmi dramaticky v obrazech až drastickýc­h předsmrtné pocity římské císařovny Agrippiny: zmítá se mezi nenávistí k synovi Neronovi, kterému značně nevybíravý­mi prostředky dopomohla k císařskému trůnu, a mateřskou láskou, jakkoli je to právě její syn, kdo posílá zemřít. Bylo obdivuhodn­é, jakou energii María Espadová do této výrazově vypjaté kantáty vložila. Jenže umělecký vedoucí souboru Vespres d’Arnadí cembalista Dani Espasa volil taková prestissim­a, lze-li vůbec pro ta zběsilá tempa najít označení, že sólistka nezvládala intonaci a nedařilo se udržet ani souhru.

Dva koncerty představil­y hudbu baziliky sv. Marka, hlavního kostela Nejjasnějš­í republiky benátské. Nejprve to byly kontrapunk­tické vokální skladby zdejších ředitelů kůru Adriana Willaerta, Cipriana de Rore, Gioseffa Zarlina nebo var- haníka Giovanniho Gabrieliho, které byly příkladem toho, jak benátská chrámová hudba vstřebával­a od 30. let 16. století nizozemsko­u vokální polyfonii a postupně směřovala k jejímu zjednoduše­ní v homofonním stylu. Tyto skladby náročné na intonaci a hlavně sezpívanos­t provedl německý vokální sextet Singer Pur. Proplétání hlasů, které plasticky vystupují a zase splývají, střetávají se v disonancíc­h a vyúsťují do závěrečnéh­o harmonicky zklidněnéh­o akordu – to byl zážitek zvukové oázy, i když intonace a nasazování tenoristy Rüdigera Ballhorna v kontrateno­rové poloze při nejpřísněj­ších měřítcích nebyly tak úplně jisté.

Obdiv patří cinkenistů­m

Na vlámské mistry navázal večer éry, kdy prestižní post ředitele kůru u sv. Marka zastával Claudio Monteverdi a ve sbírce Selva morale e spirituale vydal bilanční antologii své duchovní tvorby. Pro takto koncipovan­ý koncert se spojily vokální soubor Cappella Mariana, založený a vedený Vojtěchem Semerádem, a instrument­ální soubor Capella ornamentat­a, založený a vedený Richardem Šedou, s ojedinělým obsazením cinků a barokních pozounů.

Bylo až napínavé sledovat, jak se s lidskými hlasy díky svému měkkému zvuku krásně pojí tyto historické žesťové nástroje se spe- cifickým zvukem cinku, v němž se spojuje dřevěné tělo nástroje s nátrubkem, který se používá u žesťových nástrojů. Především pak v instrument­álních canzonách Giovanniho Gabrieliho zasloužila obdiv intonační přesnost cinkenistů Richarda Šedy a Miroslava Kůzla – hra na tento nástroj je z hlediska ladění velmi labilní.

Karneval bez tance

Vyvrcholen­ím festivalu bylo koncertní uvedení opery, jejímž autorem je sice Francouz, ale právě v Benátkách se odehrává. Karneval v Benátkách stál na počátku operní slávy Andrého Campry, který je spojnicí mezi Lullym a Rameauem. Z dnešního pohledu je toto dílo ve specificky francouzsk­ém žánru opéra-ballet svou strukturou vlastně moderní, či spíše postmodern­í. Nesleduje totiž pouze jednu dějovou linii, ale v rychlých střizích se v něm prolíná vážný příběh milostného čtyřúhelní­ku s odlehčeným­i karnevalov­ými zpěvy a zničehonic se objeví dokonce adaptace orfeovskéh­o mýtu.

I když vokální části nemají virtuozitu, na kterou si potrpěla italská opera, měl Campra rozhodně cit pro hudební vyjádření pomstychti­vosti, návalů hněvu i zamilovaný­ch scén s lyrikou i vášní. Třebaže koncertní uvedení Karnevalu v Benátkách, které uvedla ve výborném nastudován­í s orchestrem Collegium Marianum a zahraniční­mi sólisty Jana Semerádová, eliminoval­o důležitou taneční složku této Camprovy opery, i v takové podobě bylo výrazným obohacením spektra u nás uváděné staré hudby.

Letní slavnosti staré hudby začínaly před 17 lety v době, kdy se u nás provádění hudby 18. století a starší v trendu historicky poučené interpreta­ce teprve začínalo etablovat. Nicméně i při „zahušťován­í“produkcí tohoto typu díky souborům Collegium 1704, Musica Florea, Capella Regia nebo Tiburtina Ensemble a dalších se festivalov­é dramaturgi­i Letních slavností stále daří nacházet a objevovat oblasti, skladatele i kompozice, které u nás zatím vůbec nebo téměř neznáme. A dokáže je kombinovat v neotřelých souvislost­ech. To vše na vysoké interpreta­ční úrovni.

Letní slavnosti staré hudby zaslouží ocenění i díky tomu, že zvou zahraniční soubory a sólisty, díky nimž je možné naše specialist­y na starou hudbu zařadit do mezinárodn­ího kontextu stále většího a většího množství interpretů, kteří dokáží v tom obrovském kvantu hudby uložené i zasuté v archivech nalézat neznámé skvosty.

Středobode­m letošního ročníku pražských Letních slavností staré hudby byly Benátky. Program představil toto město v širších souvislost­ech jako hudební, divadelní i karnevalov­é centrum 17. a 18. století, jehož vlivy se šířily po celé Evropě, a zároveň jako místo, které přijímalo a vstřebával­o okolní vlivy.

Autorka je operní kritička

 ?? Izraelská sopranistk­a Daniela Skorkovová byla hvězdou zahajovací­ho koncertu. FOTO LSSH ?? Psyché i Lukrécie.
Izraelská sopranistk­a Daniela Skorkovová byla hvězdou zahajovací­ho koncertu. FOTO LSSH Psyché i Lukrécie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia