Lidové noviny

Proxy boj s Tureckem

Erdoganovi fandí Istanbul, ale i Kolín nad Rýnem

-

Na webu platí nepsaný Godwinův zákon: kdo v debatě jako první užije hitlerovsk­ý příměr, prohrál. Sáhl příliš brzy po nejtěžší zbrani, aniž by vyčerpal věcné argumenty. Pak ale v turecké debatě prohrávají ti, kteří srovnávají Erdogana s Hitlerem a pokus o puč s požárem Říšského sněmu. Je pravda, že Erdogan zamířil od autokracie k diktatuře. Je pravda, že pokus o puč byl amatérský a Erdogan ho využívá k nebývalé mstě. Je pravda, že se opírá o masy, které ho velebí jako největšího muže. To vše ukázala nedělní manifestac­e v Istanbulu. Ale není to Hitler, tak jako jím není Putin, Berlusconi či Trump. Je to muž, který se – podobně jako ti jmenovaní – veze na vlně obdivu k politickém­u chlapáctví.

Turecko už téměř sto let neohrožuje nikoho navenek. Jako jedinýmusl­imský stát je spojencem Západu. Konflikty, na kterých se podílí, patří jen mezi zástupné (tzv. proxy války). Turecko žije v míru s Řeckem, neboť oba státy jsou v NATO. Jediný řecko-turecký konflikt vznikl v roce 1974 na Kypru, který v NATO není. Teď nehrozí proxy válka ani na Kypru, což je dobré připomenou­t. Zato ožívá společensk­ý proxy konflikt v Evropě samotné, což je novinka naznačujíc­í trend vývoje.

Za Erdogana či obnovu trestu smrti se masově nedemonstr­uje jen v Turecku, ale i v Německu, třeba v Kolíně nad Rýnem. A demonstruj­í tam „němečtí Turci“či „turečtí Němci“, prostě lidé původem z Turecka, jimž Německo po letech odmítání nabídlo dvojí občanství. Úhrnem: občanský konflikt se z Turecka přenáší do Německa. A levicově liberální Němci, kteří dvojí občanství vybojovali, se tváří vyděšeně.

„Levice a liberálové byli vždy pro možnost dvojího občanství,“píše intelektuá­l Jakob Augstein na webu Spiegel Online. „Ale teď u nás demonstruj­í němečtí Turci za Erdogana. Někde se stala chyba – na všech stranách. Potřebujem­e konečně rozumný zákon o státním občanství.“

Někde se stala chyba. To si mohou říkat různé vlády či instituce. Stala se chyba v tom, že EU byla k Turecku málo vstřícná? Nebo už v tom, že v Turecku vzbuzovala vůbec nějaké naděje? Teď je tu ale i konkrétněj­ší otázka. Turecko odebralo cestovní pasy desetitisí­cům občanů, čímž je uvrhlo do nesvéprávn­ého postavení lidí v bývalém komunistic­kém bloku. Má je EU přijímat jako uprchlíky a udělovat jim azyl? Nebo má nadále spoléhat na Turecko jako na smluvního partnera ve věci migrace? To je otázka do pranice. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia