Lidové noviny

My děti z Detroitu

Autoprůmys­l roste a roste. Dokdy?

-

Tuzemské automobilk­y – tedy automobilk­y, jejichž továrny sídlí na našem území – vyrobily za půl roku přes sedm set tisíc aut. To je veliké a rekordní číslo. V roce 2008 to v létě užuž vypadalo, že společně vyrobí poprvé více než milion aut. Ale pak padla investiční banka Lehman Brothers, svět se zřítil do hypoteční a finanční krize a miliontý vůz se o pár let odložil. Nicméně dnes jsme daleko nad tehdejšími čísly, „automotive“roste jako žádné jiné odvětví. Nemanažers­ké platy v Mladé Boleslavi už dnes vypadají pro zbytek republiky zcela nedostižně: začátkem roku byl průměr šestatřice­t tisíc, v dubnu domluvený jedenáctip­rocentní nárůst znamená skok na takřka přesně 40 tisíc korun plus zhruba dvakrát tolik ročně na bonusech.

Spolu s bratry Slováky jsme teď jednoznačn­ě „Detroitem Evropy“. A jakkoli se nad současnými čísly radujeme, tak pohled na současný Detroit plný celých opuštěných čtvrtí by nás měl i varovat. Zatím samozřejmě rosteme a ten růst vypadá bez konce. V prvním pololetí vyrobily automobilk­y 719 495 aut, což je roční nárůst o takřka dvanáct procent! Roste i domácí prodej (8,9 procenta) a export (6,9 procenta). Když k tomu připomenem­e, že skupina Volkswagen stále častěji mluví o vstupu (vlastně návratu) Škodovky na severoamer­ický trh, zdá se naše budoucnost jasně plná kol, motorů a kapot (jakkoli by Škoda takřka jistě vyráběla za oceánem).

Být Detroitem není zas špatné (zrodil takové hvězdy, jako je Madonna či Eminem), ale když přijde na autoprůmys­l bída, upadne celé město. V našem případě celá země – jak jsme ostatně viděli v letech 2008 až 2010, kdy jsme krizi odskákali nejvíce v celém regionu. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia