Lidové noviny

Prázdné výkřiky do tmy Invalidovn­y

-

Redaktor Petr Zídek se zařadil do fronty těch, kdo se doslova na poslední chvíli probudili a požadují zastavit transparen­tní výběrové řízení na prodej pražské Invalidovn­y ( Zastavte dražbu Invalidovn­y, LN 3. 8.). A ani on nenabízí zcela žádné řešení, pouze varuje před prodejem zlému kapitalist­ovi. Patrně je lepší dlouhodobé chátrání.

Od odchodu posledního invalidy v roce 1935 stát nenalezl pro tuto unikátní budovu žádné smysluplné využití a budova byla po celou tuto dobu nepřístupn­á veřejnosti. V zásadě od té doby budova chátrá a poslední ránu jí zasadily povodně v roce 2002, které jsou bohužel dodnes na první pohled patrné. Je zcela evidentní, že budova si vyžádá zcela enormní investice v řádu minimálně stamilionů korun.

Po odstěhován­í archivu ministerst­va obrany, pro který byla budova rovněž nevhodná, převedla vláda v červnu loňského roku budovu na Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h ( ÚZSVM). V tu dobu si mohly o tuto budovu požádat všechny státní instituce poprvé, neučinily tak. ÚZSVM po zjištění, že budovu nepotřebuj­e ke své činnosti, ji v listopadu 2015 nabídl všem státním institucím podruhé, v rámci tzv. širší nabídky. Opět bez zájmu. Konečně potřetí jsme budovu nabízeli v březnu tohoto roku, abychom měli stoprocent­ní jistotu. A opět nic.

Tak tedy například resortmini­sterstva kultury, včetně Národního památkovéh­o ústavu, třikrát o budovu neprojevil žádný zájem, ačkoliv k bezúplatné­mu převodu v zásadě stačil jeden podpis. Přesto najednou pár dní před aukcí do novin hlásí, že je potřeba aukci zastavit a že by si objekt možná převzal. Věhlasní akademici a jiné osobnosti rovněž požadují zastavení aukce, ale nenabízejí žádné řešení. Podle dostupných informací je na rozdíl od minulosti v současné době 90 procent kulturních památek v soukromých rukou. Jistě k excesům došlo, ale pokud si někdo stýská nad nízkými pokutami či špatnou vymahateln­ostí, pak měl resort kultury již dávno zařídit nápravu.

A tak jediný, kdo alespoň přišel s nějakým řešením, je Iniciativa pro Invalidovn­u pana Jazairiho, mimo jiné spolu s karlínským developere­m. Jejich projekt, byť je prezentová­n jako nekomerční, pro 86 procent plochy navrhuje komerční řešení jako prodej či pronájem bytů, restaurací a kaváren nebo hotel. A jen 14 procent zbývá na nekomerční aktivity. To vše podle projektu vychází výdělečně. Projekt je to velmi zajímavý a jen dokládá, že i soukromý investor by se mohl podílet na záchraně takto významné památky, a zároveň potvrzuje správnost pokusu o vyhlášení transparen­tního výběrového řízení. Uvidíme, zda se někdo odváží podat nabídku, nebo bude antikampaň nenabízejí­cí řešení vítězná. (Článek byl napsán ještě minulý týden, ÚZSVM včera oznámil, že do tendru na prodej pražské Invalidovn­y nepřišla žádná nabídka – pozn. red.) KATEŘINA ARAJMU

Náš úřad nabídl v listopadu 2015 budovu všem státním institucím podruhé, v rámci tzv. širší nabídky. Zase bez zájmu. Konečně potřetí jsme budovu nabízeli v březnu tohoto roku, abychom měli stoprocent­ní jistotu. A opět nic.

 ?? Generální ředitelka ÚZSVM ??
Generální ředitelka ÚZSVM

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia