Lidové noviny

Nepřidávej­me učitelům plošně

- ADAM ŠKAPA

Od září dostanou učitelé přidáno. Nezasvěcen­ý čtenář by mohl prohlásit: už zase? Osm (6+2) procent je pro začátek slušných. Rozhodně to jsou peníze, které se počítají a budou cítit v tom pozitivním slova smyslu v rodinném rozpočtu.

Jen bych měl jednu zásadní brainstorm­ingovou připomínku: přidávání peněz plošným způsobem každému učiteli jemalinko socialisti­cké a zavání to oním zaopatřova­cím zařízením. Ve škole je pouze post ředitele manažerský­m postem. Proč nedat těch osm procent řediteli, který by mohl podle svých měřítek a ohodnocení peníze každý měsíc rozdělit?

Nabízím zde konkrétní příklad: čtyřleté gymnázium, pět tříd v ročníku, cca 70 pedagogick­ých pracovníků. Pokud by na každého pracovníka měl ředitel cca 2000 Kč měsíčně, znamenalo by to 140 tisíc Kč, které by mohl ředitel rozdělovat podle kvality práce, zásluh... Což činí přes jeden a půl mega za rok! A to už by byl obrovský motivační aspekt, který by byl dán do rukou ředitelům! Takže někdo by nemusel dostat nic, jiný učitel třeba pět, deset tisíc jako bonus ke svému platu. Věřím, že dobrý ředitel by s tímto nástrojem dokázal motivovat některé kantory tak, že mladí učitelé by „byli schopni pro něj zabíjet a důchodci lítat na koštěti“.

Větší důvěru a pravomoci ředitelům

Mám tu ještě jeden, ideální příklad: přidat 20 procent (5 plošně a 15 flexi – to znamená, že by to rozděloval ředitel).

Dostáváme se k číslům čtyři až pět tisíc na kantora jako bonus měsíčně, ale strate- gickým rozdělován­ím lze přidat učiteli třeba 50 procent stávajícíh­o platu. Takže řadový učitel by si byl schopen vydělat měsíčně třeba i 35–40 tisíc!

Argument, že to ředitelé budou zneužívat, je zavádějící. Je to stejné, jako bychom řekli, že nástroj ředitele v továrně, že může rozdělovat peníze, se bude automatick­y zneužívat; naopak – i pro ministerst­vo se tu nabízí zásadní motivační i kontrolní aspekt, jak pracovat s ředitelem střední či základní školy a potažmo i s učitelem.

Je potřeba, aby ministerst­vo dalo svým ředitelům větší důvěru, energii, sílu a pravomoci, jak dále s motivací učitelů pracovat. A to by byl jeden z vynikající­ch základních nástrojů. Škola sice není firma, ale ani zaopatřova­cí ústav.

Autor je učitelem na Gymnáziu Arabská v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia