Lidové noviny

Miliardáři mají nejvíc peněz v historii

- VOJTĚCH WOLF

Dolarových miliardářů ve světě přibylo. Je jich o 148 víc než vloni a jejich majetek vzrostl o 5,4 procenta na astronomic­kých 7,7 bilionu dolarů.

PRAHA Na světě nebylo nikdy tolik miliardářů jako dnes. V loňském roce meziročně nabobtnal počet bohatých s jměním vyšším než jedna miliarda dolarů o 6,4 procenta na 2473 lidí. Jinými slovy, na jednoho dolarového miliardáře na planetě připadá zhruba 2,95 milionu lidí.

Především však majetek, který drží, nikdy nedosahova­l takové výše, jako je tomu letos. Vyplývá to ze včera zveřejněné zprávy Cenzus miliardářů 2015–2016 společnost­iWealth-X, která dlouhodobě sleduje majetek a chování nejmajetně­jších lidí světa.

Podle zprávy meziročně vzrostlo celkové jmění miliardářů o 5,3 procenta z předloňský­ch 7,29 bilionu dolarů (asi 177,75 bilionu korun) na rekordních 7,7 bilionu dolarů(183,71 bilionu korun). Pro srovnání – to je víc než hrubý domácí produkt Británie, Německa, či Francie.

Amerika předstihla Evropu

Jediné velmoci, jejichž celková produkce se může poměřovat s majetkem nejbohatší­ch lidí světa, jsou Spojené státy (HDP 17,9 bilionu dolarů) a Čína (HDP kolem 11 miliard dolarů).

A důvod, proč majetek miliardářů tak roste? „Bohatství pomáhá kumulovat více bohatství,“konstatuje lakonicky jeden ze spoluautor­ů studie David Barks.

Ze zveřejněné zprávy rovněž vyplývá, že nejbohatší lidé kontrolují asi 3,9 procenta jmění z celkového jmění domácností. To je však o něco méně než v roce 2014, kdy drželi čtyři procenta. Roste tedy i majetek těch méně movitých.

Zásadní zprávou je, že Evropa přišla o své prvenství, pokud jde o celkovou výši bohatství. Celkové jmění evropských miliardářů meziročně kleslo o 1,9 procenta na 2,33 bilionu dolarů, zatímco severoamer­ičtí boháči rozmnožili svůj majetek o osm procent na více než 2,561 bilionu dolarů.

Podle Wealth-X lze však pozorovat změnu chování, co se týče struktury jejich portfolií. Nyní v nich mnohem větší roli hrají

Počet miliardářů roste

likvidní aktiva, aktuálně asi 22 procent. Je to údajně důsledek nejistoty ohledně vývoje světové ekonomiky a dalších událostí, jako je například brexit, terorismus či americké volby, které přidávají volatilitě na trzích.

Genderové rozdíly jsou i tady

Rovněž se zvětšuje genderová mezera. Ze 148 miliardářů, kteří se k elitní skupině vloni přidali, je pouze osm žen. Celkem je pak mezi nejbohatší­mi lidmi světa 294 žen, které mají majetek celkem za 876 miliard dolarů. Jejich mužské protějšky, kterých je

Z rychle rostoucího počtu boháčů těží i výrobci aut, kteří registrují zvýšený zájem o luxusní vozy.

Aktuálně se o tom přesvědčil­a italská automobilk­a Ferrari. Nedávno zveřejnila velmi silné výsledky za druhý kvartál letošního roku, ve kterém tržby dosáhly 811 milionů eur (zhruba 21,9 miliardy korun), asi o 773 milionů eur (20,9 miliardy korun) více, než se očekávalo. Produkce díky zvýšené poptávce meziročně vzrostla o osm procent, především v kategorii osmiválcov­ých modelů.

Díky dosavadním výsledkům tak Ferrari letos „jede na rekord“. Zatímco loni automobilk­a vyrobila 7664 vozů, letos by se mohl počet vyrobených a prodaných aut přehoupnou­t přes 8000 kusů. Jen během prvních šesti měsíců letošního roku prodala automobilk­a celkem 4096 vozů. Tržby za celý rok 2016 by tak mohly přesáhnout tři miliardy eur.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia