Lidové noviny

Nový servis pro pražské tramvaje

Opravna tramvají se rozšiřuje na Zličín, dílny v Hostivaři nestíhají kvůli externím zakázkám

- MICHAL PAVEC

PRAHADo haly na pražském Zličíně se po dlouhých letech vrátí tramvaje. Do 90. let minulého století se v tehdejším areálu ČKD vyráběly, nově se tam budou opravovat. Dopravní podnik si velké prostory na kraji Prahy pronajal proto, že jeho tramvajové dílny v Hostivaři už kapacitně nestačí.

Některé nabourané soupravy čekají na opravu více než rok. Havarované vozy je třeba dát dohromady do tří let, aby jejich opravu zaplatila pojišťovna.

Hala vedle Jančury

„Naše opravny získaly v uplynulých měsících několik externích zakázek, a kapacitně už nestačí. Proto jsme se rozhodli pronajmout si halu na Zličíně, která bude primárně sloužit pro opravy tramvají po velkých nehodách,“popsal pro Lidovky.cz Milan Slu- nečko, vedoucí jednotky Správa vozidel Tramvaje.

Mimochodem: jde o součást rozsáhlého areálu bývalé ČKD a později Siemensu. V něm nyní mimo jiné sídlí depo pro vlaky dopravní společnost­i RegioJet podnikatel­e Radima Jančury.

Zatím jen na rok a půl

Prostor o výměře 2021 metrů čtverečníc­h si dopravní podnik od 1. srpna pronajal od Pražské správy nemovitost­í. Vedení městské firmy – které návrh schválilo začátkem července – počítá s tím, že halu využije alespoň po dobu roku a půl, která bude potřebná k opravě poničených vozů.

Poté se dopravní podnik rozhodne, zda pro něj má smysl si halu držet dál. Bez započtení energií a dalších provozních poplatků vychází nájem na 151 tisíc korun za měsíc, tedy zhruba 1,8 milionu korun ročně.

„Tyto náklady nám ale zaplatí pojišťovna. Když budeme tramvaje opravovat sami, vyjde to levněji,“vysvětlil Slunečko.

První týdny provozu slouží jeho lidem především k navážení potřebného vybavení, jako jsou zvedáky či svářečky. Pracovat tam bude podle aktuální potřeby naráz osm až devět lidí, například svářeči či elektrikář­i.

Rozbité tramvaje na Zličín nedorazí po kolejích, ale přivážet je tam budou nákladní auta.

Tramvaje pro německá města

Tramvajové dílny pražského dopravního podniku tak získají druhé opravárens­ké centrum. To hlavní zůstává v Hostivaři. Jde o areál, který sice slouží jako místo pro rekonstruk­ce vlastních souprav, ale zároveň jde de facto o továrnu na výrobu tramvají.

Díky tomu získaly dílny několik velkých externích zakázek. Například letos na jaře podepsali manažeři dopravního podniku jednu z nejvýznamn­ějších zakázek v jeho dějinách. Za celkem 85 milionů korun opravny zmodernizu­jí 12 tramvají pro německou Postupim (Braniborsk­o).

„Hotovo bychom měli mít do konce září roku 2017,“informoval nedávno vedoucí Opravny tramvají Jaroslav Janda.

Nejde přitom o jedinou zakázku z Německa z poslední doby. Pro město Mohuč ve spolkové zemi Porýní-Falc lidé z opraven vyměňovali elektricko­u výzbroj u šesti vozů a prováděli drobné karosářské práce.

Opravna tramvají nyní také vyrábí podvozky pro 18 tramvajový­ch vagonů z Drážďan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia