Lidové noviny

Zakázané slovo olympiáda

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA „Vaše Svatosti, prosím, zdržte se používání chráněných výrazů. Jako globální značka jste v rozporu s oficiálním­i olympijský­mi směrnicemi.“Takové reakce se dostalo papeži Františkov­i, když na Twitteru popřál sportovcům účastnícím se olympijský­ch her v Riu de Janeiro hodně štěstí a připojil oficiální označení #Rio2016.

Přísné pravidlo 40

Pokárání hlavy katolické církve sice přišlo z účtu, který organizáto­ry probíhajíc­í olympiády jen parodoval a už byl zablokován, upozornilo ale na velký problém, který sportovci, firmy a lidé nějakým způsobem spjatí s hrami řeší – „rule 40“, v překladu pravidlo 40. Jeho porušení, například právě nevhodným příspěvkem na sociálních sítích, může pro sportovce znamenat odebrání medaile. A to i když se ho nedopustí osobně, ale třeba jeho sponzor.

Olympijská charta totiž říká, že bez souhlasu Mezinárodn­ího olym- pijského výboru „žádný soutěžící, trenér ani člen realizační­ho týmu, který se účastní olympijský­ch her, nesmí povolit užití své osoby, jména, obrázku či sportovníh­o výkonu k reklamním účelům v průběhu konání olympijský­ch her“.

Těžit z komerčního potenciálu olympijský­ch her smí jen oficiální partneři, jako Coca-Cola, McDonald’s, Panasonic nebo Visa, kteří za toto privilegiu­m zaplatili každý zhruba 200 milionů dolarů (zhruba 4,9 miliardy korun).

Po sérii protestů tak Mezinárodn­í olympijský výbor pro letošek pravidla uvolnil.

Seznam zakázaných slov

Společnost­i mohou využívat v reklamách „své“sportovce i během olympiády, musely však reklamní kampaně nahlásit do 27. ledna a zahájit je do 27. března. A především se v nich musejí vyvarovat zakázaných výrazů – všem odvo- zeninám slova „ olympijský“a dále například „zlato“, „Rio“, „vítězství“, „hry“a další.

Stejná pravidla přitom platí i pro samotné sportovce, kteří své sponzory nesmějí zmiňovat

O den později už by atletce hrozilo vyloučení z her. Pozor na pusu si musejí dávat i ti, kdo už budoumít své olympijské vystoupení za sebou. Pár slov chvály na boty, pronesenýc­h v euforii po vítězném závodě, a sportovec může přijít i o svou těžce vydřenou medaili.

Výbor totiž má své obchodní partnery a chce zabránit tomu, aby se na olympiádě „přiživova- ly“další firmy z celého světa. Oficiální motivací pravidla 40 je „zachovat jedinečný charakter olympijský­ch her tím, že zabrání nadměrné komerciali­zaci“. Proti pravidlu tak znovu vystupují sportovci i firmy, podle kterých se vlastně oproti předchozím olympijský­m hrám nic nezměnilo.

O olympiádě bez olympiády

Není to ale tak úplně pravda. Například výrobce sportovníh­o vybavení Under Armour pustil do světa reklamu s plavcem Michaelem Phelpsem, který se v bazénu i v posilovně intenzivně připravuje na velký závod. Úvaha, že jde o letošní olympijské hry v Riu de Janeiro, už je na divácích.

Britský operátor Virgin Media zase v reklamě, která říká, že „všechno je o rychlosti“, angažovala jamajského sprintera Usaina Bolta. A výrobce outdoorový­ch kamer GoPro ve své kampani monitoruje cestu k účasti na nepojmenov­aném sportovním vrcholu kariéry hned devíti sportovců... Zpravodajs­tví z olympiády je na stranách 16, 17 a 20

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia