Lidové noviny

Zlaté časy podnikání v Čechách

-

přibývá. Počet těch, kteří si samostatno­u výdělečnou činností skutečně vydělávají, v prvním pololetí 2016 stoupl o 15 tisíc na 991 tisíc. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečen­í. Růst nastal až ve druhém čtvrtletí. Loni počet podnikatel­ů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, stoupl o 4000. Tolik k omílané likvidaci podnikatel­ského stavu v Česku.

v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových 5,2 procenta. Skončil tak pokles patrný od února. Analytici počítali s mírnějším růstem. Práci hledalo 392 667 lidí, což bylo o zhruba 8000 více uchazečů než před začátkem prázdnin. Nabídka volných míst je ale nejvyšší od září 2008, v červenci jich zaměstnava­telé nabízeli 135 758.

firmy zažívají špatné období. Jejich obor zaznamenal v červnu meziroční pokles o 12,7 procenta. Přitom v květnu spadlo stavebnict­ví „jen“o 4,3 procenta. Klesla produkce pozemních i inženýrský­ch staveb a bylo zahájeno a dokončeno méně bytů.

postaví novou budovu na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích spolu s Kaprain Group. Získala poloviční podíl ve společnost­i Vítězné náměstí, který dosud vlastnila pouze Kaprain Group finančníka Karla Pražáka, exmanažera PPF. Veřejností kritizovan­ý projekt Lední medvěd, který navrhoval původní vlastník – právě PPF – se obnovovat nebude.

národní banka v červnu pokračoval­a v intervencí­ch proti posilující koruně. Na devizovém trhu vynaložila celkem 8,45 miliardy korun. Režim intervencí zahájila v listopadu 2013 a drží korunu poblíž kurzu 27 korun za euro. Od té doby do konce letošního června intervenov­ala v objemu zhruba 555 miliard korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia