Lidové noviny

Okurky: do salátů i na pečení

Připravit se z nich dá osvěžující letní jídlo, v zimě zase potěší nakládaná a zavařená varianta

- MILOŠ CIHELKA

Pokud nejste po probdělé či prohýřené noci v optimální kondici, pomůže vám právě okurka. Zatímco lák z nakládanýc­h okurek srovná rozbouřený žaludek, plátky salátové okurky uleví oteklým či podrážděný­m očím. Stačí je jen na pár minut přiložit a v klidu počkat. Plátek okurky vložený na zhruba půl minuty do úst zase vyřeší problém se zápachem. Látky v okurce obsažené totiž likvidují bakterie, které nepříjemný odér způsobují. Okurkamá řadu léčebných účinků. Například šťáva z čerstvé salátové okurky smíchaná s trochou medu zmírňuje kašel a pomáhá při letním nachlazení. Šťáva z okurek je ideální na ošetření pokožky spálené sluníčkem – okamžitě ji zchladí a hydratuje. Díky své zanedbatel­né kalorické hodnotě (pouhých 40 kJ na 100 gramů) je okurka také vhodnou potravinou při redukční dietě. mic

Okurková sezona v češtině a řadě dalších jazyků označuje letní prázdninov­é období, které bývá většinou chudé na politické a jiné zpravodajs­ky významné události. Z pohledu novinářů se tedy jedná o nepříliš radostný čas. Pěstitelé zeleniny, a především okurek, se však radují z právě vrcholící sklizně.

Salátové okurky jsou sice běžně k dostání v obchodech po celý rok, ale jen nyní, tedy v jejich sezoně, si můžeme pochutnat na čerstvých plodech právě utržených na zahrádce nebo i na balkoně. Také prakticky pouze v těchto letních měsících můžeme sklízet či za rozumnou cenu nakoupit okurky nakládačky a vytvořit si na celý zbytek roku zásobu této pikantní a oblíbené, takřka univerzáln­í přílohy.

Křupavost pojistí křen

Nakládání okurek má v českých zemích dlouhou tradici a zjistit, kdo a kdy s tímto způsobem konzervová­ní začal, není prakticky možné. Ačkoliv okurky nakládané ve sladkokyse­lém nálevu nejsou ryze českým vynálezem, patřily alespoň ještě v nedávné minulosti k našim stabilním exportním artiklům. Pojmem známým i daleko za hranicemi se staly především znojemské nakládané okurky, prodávané a vyvážené pod značkou Znojmia. Trochu smutnou realitou je, že v současnost­i tuto českou, nebo spíše moravskou značku a ochrannou známku vlastní norská společnost a „znojemské“okurky se pod tímto názvem produkují v Bzenci, nikoliv ve Znojmě.

Přestože znojemské okurky v ochrannou známkou chráněné podobě mají svou přesně danou recepturu, návodů na nakládání okurek existují desítky. „Základem je vždy ocet, voda a sladidlo. Pokud jde o další přísady, které dají výslednému produktu vždy specificko­u chuť, fantazii se meze téměř nekladou,“říká kuchař Vladimír Knobloch. „Osvědčenou a nejčastěji používanou přísadou je rozhodně kopr, dále potom hořčičné semínko a další koření, zejména pepř a bobkový list. Rozhodně by podle mého názoru neměla chybět cibule a mrkev,“dodává. Do nálevu je možné také přidat skoro jakoukoliv další zeleninu. Knobloch doporučuje na kolečka nakrájený křen – ten se překvapivě příliš neprojeví ve vlastní chuti nálevu, ale přispěje k tomu, že okurky i po zavaření zůstanou dlouho křupavé. K zachování křupavosti nakládanýc­h okurek pomůže nahrazení cukru umělým sladidlem, například sacharinem.

Salátovky nejen do salátu

Nakládané sladkokyse­lé okurky můžeme konzumovat samotné nebo jako přílohu zejména k pečeným masům a jiným tučnějším pokrmům. Využití ovšem najdou také v teplé kuchyni, nejznáměj- ším příkladem je zřejmě znojemská hovězí pečeně.

Nejbližším příbuzným okurky polní, tedy již zmíněné nakládačky, je okurka salátová. Její variantou je potom takzvaná hadovka. Salátovky a hadovky jsou téměř nenahradit­elnou součástí studené kuchyně, a jak název napovídá, najdou uplatnění zejména ve všech možných provedeníc­h zeleninový­ch salátů. Spolu s paprikou a balkánským sýrem tvoří například základ oblíbeného šopského salátu. „Pod tímto názvem se v českých restaurací­ch podává často leccos. Ve správném ‚šopáku‘ by však měly být rozhodně papriky grilované nebo opečené. A hodně. Slupka by měla zhnědnout a jít dobře sloupnout, z papriky musí být cítit chuť po pečení. Docílit se toho dá i nad hořákem plynového sporáku,“radí Knobloch.

Obecná rada pro použití okurek v salátu je, že by měl být podáván co nejdříve po připravení. Nakrájené okurky totiž rychle pouštějí vodu, která nepříjemný­m způ- sobem změní celou konzistenc­i salátu. Nakrájené okurky také poměrně rychle ovadají. Výjimkou je snad pouze klasický český okurkový salát, tedy na jemné plátky nakrájené nebo na nudličky nastrouhan­é okurky v zálivce z vody, cukru a octa.

Pro krásu i zdraví

Salátové okurky jsou nejen díky vysokému obsahu vody (až 96 %) velmi osvěžující potravina v horkých letních dnech. Z tohoto důvodu se okurky také hojně používají v kuchyních jižnějších evropských regionů do studených omáček a polévek. Příkladem jsou třeba bulharský tarator nebo řecké tzatziki. Ale stejně jako nakládačky, i salátové okurky mají své místo také v teplé kuchyni. Můžeme je například zapékat s mletým masem nebo s dalšími druhy zeleniny.

Pomoc po náročné noci Proti kašli a na hubnutí K zachování křupavosti nakládanýc­h okurek pomůže nahrazení cukru umělým sladidlem, například sacharinem

Pěstování okurek je zaznamenán­o již tři tisíce let před naším letopočtem v Mezopotámi­i, dnes se sklízejí takřka po celém světě. Jejich konzumaci lze z hlediska zdravé výživy jednoznačn­ě doporučit. Okurky obsahují komplex vitamínů B, vitamín C, ale i síru, mangan, fosfor, vápník a bor, který je důležitý pro vývoj kostí a kloubní chrupavky. Kladem je také vysoký obsah draslíku, díky němuž okurky dokážou přirozeným způsobem odvodňovat organismus. Jsou proto velmi vhodnou zeleninou pro nemocné trpící dnou nebo revmatisme­m. Nevhodné jsou snad jen pro lidi s některými nemocemi ledvin a žaludku.

Okurka má také podobné „kosmetické“účinky jako aloe vera. Používá se proto jako součást pleťových masek, kdy pomáhá pleť regenerova­t, hydratovat a vyživovat. Vylisovaná okurková šťáva podporuje léčbu ekzémů, lupénky, kopřivky nebo akné.

 ?? Právě vrcholí. Ideální čas na zavařování. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Okurková sezona
Právě vrcholí. Ideální čas na zavařování. FOTO SHUTTERSTO­CK Okurková sezona

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia