Lidové noviny

Tarator: skvělá zbraň proti horku

-

Jen máloco osvěží v letním parnu tak dobře jako tradiční balkánská studená polévka z okurek a jogurtu. Nejznámějš­í je zřejmě bulharská varianta zvaná tarator. Její obdobu ovšem najdeme třeba v srbské, albánské, ale také blízkových­odní či perské kuchyni.

Na polovinu středně velké okurky budeme potřebovat jeden kelímek kvalitního bílého jogurtu. Okurku oloupeme a nastrouhám­e na nudličky nebo pokrájíme na velmi drobné kousky. Strouhání je jednodušší a většinou snáze docílíme lepšího konečného výsledku, okurka ovšem při strouhání přichází o některé zdraví prospěšné látky.

Následně oloupeme a prolisujem­e či utřeme nožem dva až tři stroužky česneku. Do vhodné nádoby nalijeme půl litru čerstvého mléka a přidáme připraveno­u okurku, jogurt i česnek. Dodáme jednu polévkovou lžíci olivového, případně kvalitního rostlinné- ho oleje a důkladně vše promícháme. Podle chuti nakonec tarator osolíme a opepříme.

Důležité je hotovou polévku před podáváním dobře vychladit, nic nezkazíme ani několika kostkami ledu do každé porce. Servírovat můžeme klasicky jako polévku v hlubokém talíři či lze tarator také upíjet ze sklenice. Někde se můžeme setkat i s tím, že se do taratoru dává vaječná omeleta nakrájená na kousky. V tom případě může tato polévka nahradit i hlavní chod lehčího oběda.

Při příští přípravě můžeme chuť taratoru obměnit přidáním kopru nebo nasekaných vlašských ořechů. V hodně neortodoxn­í verzi můžeme dokonce okurku nahradit odpovídají­cím množstvím mrkve. Polévka nebude tak osvěžující, ale její chuť je rozhodně také zajímavá.

Hustší obdobou taratoru je i oblíbené řecké tzatziki. Jejich příprava je podobná, jen vynecháme mléko a základní podmínkou je nastrouhan­ou okurku dobře vymačkat, aby se zbavila nadbytečné tekutiny. Jogurt by měl být v tomto případě pravý řecký, tedy hustý a krémový, případně zbavený syrovátky vykapáním přes hustě tkané plátno. Tzatziki se jí buď jako samostatný pokrm podávaný s bílým chlebem, nebo jako vydatný dip k masu, nejlépe grilovaném­u. mic

 ?? Oběd FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Osvěžující
Oběd FOTO SHUTTERSTO­CK Osvěžující

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia