Lidové noviny

Znojemská pečeně s okurkami

-

Omáčka, která svůj název odvozuje od jihomoravs­kého Znojma, rozhodně nepředstav­uje nějakou úzce regionální pochoutku, ale patří mezi položky klasické (celo)české kuchyně. Z toho ovšem plyne, že samozřejmě existuje celá řada variant a receptů na „zaručeně nejlepší znojemskou“.

Bez čeho se však žádný z těchto receptů neobejde, jsou nakládané sladkokyse­lé okurky, nejlépe pochopitel­ně znojemské nebo ty, které jste si sami naložili a uzpůsobili své chuti. Maso je v obvyklé variantě hovězí, ale připravit se dá chutná znojemská i z libovějšíh­o vepřového.

Přidržíme-li se obvyklejší­ho hovězího, budeme na čtyři porce potřebovat asi půl kila zadního. Maso očistíme a prošpikuje­me asi 50 gramy špeku nebo tučnější slaniny. Osolíme, opepříme a na oleji na hluboké pánvi nebo v kastrolu zprudka ze všech stran osmahneme a vyndáme na talíř.

V použitém tuku osmahneme do zlatova dvě středně velké na kostičky pokrájené cibule. Podlijeme přibližně dvěma decilitry horké vody a počkáme, až cibule získá hnědou barvu. Potom zaprášíme dvěma vrchovatým­i lžícemi hladké mouky, zamícháme a po chvilce přilijeme necelý půllitr horké vody. Vložíme zpět osmahnuté maso, přikryjeme pokličkou a pomalu dusíme, až maso úplně změkne.

Mezitím si na pánvičce na troše pokrájenéh­o a vypečeného špeku orestujeme 100 gramů na malé kostičky nasekaných sladkokyse­lých okurek. Ty potom přidáme do již hotové omáčky a jen krátce prohřejeme. Maso krájíme na plátky a jako přílohu podáváme houskový knedlík nebo rýži. mic

 ?? Vedle svíčkové a rajské FOTO ARCHIV MAFRA ?? Nejpopulár­nější omáčka
Vedle svíčkové a rajské FOTO ARCHIV MAFRA Nejpopulár­nější omáčka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia