Lidové noviny

Kvitovou v Riu žene zvláštní energie

- ONDŘEJ NOVOTNÝ RIO DE JANEIRO

(od našeho zpravodaje z LOH) Míč se snášel na její raketu. Stačilo ji jen vhodně nastavit – a mohl být konec. Jenže volej Petry Kvitové spadl do sítě.

Místo výhry komplikace. Ze stavu 5:2 bylo rázem skóre 5:4. Ale Češka se zkoncentro­vala. Vybojovala si další tři mečboly – a hned ten první proměnila. Jako by jí soupeřka chtěla zaváhání vynahradit, i ona v tu chvíli selhala při voleji na síti...

Kvitová zaťala pěsti, obrátila zrak ke svému týmu a spokojeně se usmála. Bývalou světovou jedničku CarolineWo­zniackou porazila 6:2, 6:4 a v Riu postoupila do osmifinále. „Zatím tady předvádím dobrou hru a dvě výhry za sebou mi dodávají sebevědomí,“líčila Kvitová.

Šafářová vzdala

Mnohem horší pocity zažívala její kamarádka Lucie Šafářová. Dál ji trápí střevní potíže, na něž si stěžovala už o víkendu. V noci skoro nespala, druhé kolo s Flipkensov­ou vzdala po prohraném prvním setu. Český tým však dou- fá, že na druhé kolo deblu se Strýcovou bude připravená.

Kvitová letos neprožívá vydařenou sezonu, ale do Brazílie přijela ve velmi dobré formě. V prvních dvou kolech ztratila jen devět gamů. Tvrdí, že ji na olympiádě – s vidinou možnosti získat pro Česko medaili – žene motivace navíc. „Je to nějaká energie, která ve mně je. Něco jako ve Fed Cupu.“

Její zápas s Wozniackou byl jedním z lákadel včerejšího tenisového programu, však také zahajoval dění na centrkurtu. Někdejší tenisová královna vyzvala hráč- ku, která ji na trůnu marně naháněla. Pikantní byl souboj i v tom, že Wozniackou nyní trénuje David Kotyza, který sedm let pracoval s Kvitovou.

43 vítězných úderů – a postup

Přímo do Ria kouč nedorazil, svěřence radil jen na dálku. Jenže proti rozjeté Kvitové to nebylo nic platné. Dánskou vlajkonošk­u drtila svou typicky nekompromi­sní hrou, celkem si připsala 43 vítězných úderů. Pumpovala pěstí, povzbuzova­la se tradičním výkřikem: „Pojď!“Bylo vidět, jak je nažhavená.

Wozniacká už sice na žebříčku spadla z prvního místa až na 53., přesto pořád patří k nejlepším obranářkám na okruhu. Na palbu Kvitové ale efektivní odpověď nenašla. Kromě mírné komplikace v závěru zvládla Češka zápas přesvědčiv­ě. Wozniackou zdolala za hodinu a 36 minut, nyní vyzve nebezpečno­u Rusku Makarovovo­u, která poslední dva vzájemné zápasy ovládla.

„Už s ní nechci hrát,“usmála se Kvitová. „Naposledy jsem se s ní hrozně vykazila. To tady nechci.“Zatím se nezdá, že by olympijský turnaj měla rychle opustit.

 ?? FOTO MAFRA ?? Petra Kvitová
FOTO MAFRA Petra Kvitová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia