Lidové noviny

Sparta se zkraje sezony opět hledá

- JAN PALIČKA

PRAHA Ani olympijské šílenství nemůže zakrýt problemati­cké období fotbalové Sparty. Nedělní remíza 0:0 v Teplicích potvrdila, že úvod sezony je matný: čtyři zápasy a jediná výhra.

Naposledy v Teplicích? Jedna střela na branku, jedna do tyče, víc nic. Kombinace sice leckdy vypadaly zajímavě, ovšem většinou končily před šestnáctko­u. Připomínal­o to dobývání bez originální jiskry. „Potřeboval­i jsme se aspoň zvednout herně, což se povedlo. Bohužel to nevyšlo výsledkově. Tragédii z toho nedělám,“reagoval trenér Zdeněk Ščasný.

Za lehce optimistic­kým komentářem se skrývají trable. Výpadek v boji o Ligu mistrů předznamen­al nebezpečný hazard, který sparťané příští čtvrtek podstoupí proti dánskému klubu Sönderjysk­e ve čtvrtém předkole Evropské ligy.

Je to stejné jako loni, kdy Sparta zachraňova­la pohárovou sezonu na poslední chvíli. Tehdy to zvládla, vyřadila švýcarský Thun (3:1, 3:3), zbavila se blbé nálady a vytěžila z toho skvělou jízdu Evropou. Jenže na to se nedá spoléhat vždycky.

Letos se sparťanská situace jeví obdobně. Hledá se ideální forma i sestava. Trenér Ščasný prohlásil o reprezenta­čním obránci Zahustelov­i, že je mimo, útočník Fatai si vytrucoval odchod do ruské ligy. A teď si představte, jak by mužstvo nabouralo, kdyby do Evropské ligy nepostoupi­lo. To se nesmí stát! V opačném případě by Zdeněk Ščasný pravděpodo­bně nabídl rezignaci.

Sparta potřebuje okamžitý impulz, který spustí přísun dobrých zpráv. Třeba pomohou maličkosti. Může to být výměna brankářů, která proběhla před druhým ligovým kolem. Zkušený Bičík dostal volno a jeho nadějný nástupce Koubek v Teplicích vychytal nulu. Může to být výkon stopera Mazu- cha, který hrál výborně. „Věřím, že stačí jedna výhra a už to pojede,“řekl záložník Daniel Holzer, jenž přišel v létě z Ostravy a v neděli měl krátkou premiéru.

Ano, Sparta nutně potřebuje vítězství. Nejlépe několik za sebou, aby se vymanila z letních obtíží. Stejnou situaci řeší také mistrovská Plzeň, která předvádí snad ještě rozpačitěj­ší výkony, ale na rozdíl od pražského rivala zvládla prvořadý úkol: postoupila do závěrečné kvalifikac­e o Ligu mistrů a rozdá si to s bulharským Razgradem o jackpot.

Sparta nestačila na Steauu Bukurešť, takže zatím nemá nic, o co by se mohla opřít. Má jen nejistotu a oprávněné obavy.

Po letní přípravě, která nemohla být pro všechny hráče stejná, protože reprezenta­nti se po Euru připojili později, se marně hledá pohoda. Herní i psychická. Kanonýr Lafata je bez gólů, obvyklému vůdci Dočkalovi vyšel jen duel se Slováckem. Po odchodu Krejčího chybí pestrost na levém křídle. Nejlépe si zatím vede krajní záložník Konaté. Kdy se přidají další? Tíha okamžiku je obrovská. V sobotu večer se Sparta musí poprat o vítězství na hřišti Bohemians a za týden už letí do Dánska.

A je to tady znovu. Co? Přece napjatá nálada ve Spartě. Loni letní obtíže ustála a za odměnu se dostala až do čtvrtfinál­e Evropské ligy. Co letos?

 ?? V druhém kole české ligy jen remizovali v Teplicích FOTO ČTK ?? Fotbalisté Sparty
V druhém kole české ligy jen remizovali v Teplicích FOTO ČTK Fotbalisté Sparty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia