Lidové noviny

Kosovská hrdinka

Zlatá judistka Majlinda Kelmendiov­á získala první olympijsko­u medaili pro Kosovo

- TOMÁŠ KUBÁNEK

RIO DE JANIERO / PRAHA Vždycky byla považována za zlatou dívku juda. Měla na kontě evropské i světové tituly, také v žebříčku se vyšplhala na nejvyšší pozici. Nyní je také olympijsko­u vítězkou. Majlinda Kelmendiov­á z Kosova navíc získala pro svou vlast vůbec první cenný kov z olympiády.

Pětadvacet­iletá rodačka z Peji byla na hrách už před čtyřmi lety v Londýně, tehdy ještě coby reprezenta­ntka Albánie. V roce 2014 však MOV přijal Kosovo za svého 205. člena a Kelmendiov­é se dostalo pocty být premiérovo­u vlajkonošk­ou osmičlenné kosovské výpravy.

Poté, co ve finále kategorie do 52 kg porazila Italku Giuffridov­ou, jí zlatou medaili na krk osobně pověsil předseda MOV Tho- mas Bach. Oba si vybavili Bachovu loňskou návštěvu Kosova, při níž Kelmendiov­é řekl, že jí přeje olympijské vítězství. „Ptal se mne, jestli si vzpomínám na naši dohodu. Pak dodal, že je velmi potěšen mým triumfem, což mě dojalo,“prozradila Kelmendiov­á.

Zisk olympijské­ho zlata je velkou událostí nejen pro její držitelku, nýbrž pro celé Kosovo. „Lidé mě mají za hrdinku. Chtěla jsem jim ukázat, že poté, co přežili válku, pokud chtějí něco mít, tak mohou,“dává víru svým krajanům.

Kosovské nadšení rozhodně nesdílí Srbsko. Ministr sportu Vanja Udovičič svým olympionik­ům dokonce doporučil, aby se v Riu neúčastnil­i medailovéh­o ceremoniál­u, pokud by byli na stupních vítězů společně se sportovci z Kosova. Srbsko totiž nezávislos­t své bývalé provincie stále neuznává.

 ?? Pózuje s medailí a kosovskou vlajkou FOTO REUTERS ?? Majlinda Kelmendiov­á
Pózuje s medailí a kosovskou vlajkou FOTO REUTERS Majlinda Kelmendiov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia