Lidové noviny

Kvůli chybě zdraží voda

Malé vodní elektrárny nedostávaj­í zelený bonus. Povodím spadly příjmy o 200 milionů korun

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Když předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková na sklonku loňského roku oznámila, že pro letošní rok nevypíše cenové rozhodnutí, každý si představil hlavně majitele solárních elektráren, kteří tak přišli o část peněz.

Bez cenového rozhodnutí inkasují provozovat­elé obnoviteln­ých zdrojů za vyrobenou elektřinu jen tržní část ceny, ale od ledna letošního roku nedostávaj­í dotaci, která dělá většinový díl výdělku.

Teď se ukazuje, že to nejsou solárníci, kdo situaci odskákal. Problém dopadl na malé vodní elek- trárny, z nichž mnohé patří jednotlivý­m povodím. Za letošní rok kvůli tomu přijdou o 200 milionů korun, a to znamená zdražování vody.

Do největších obtíží spadlo Povodí Ohře, které zásobuje vodou Ústecký kraj. „Cena za odběr povrchové vody od příštího roku vzroste o dvacet procent,“uvedl ředitel podniku Jiří Nedoma.

Stávající ceny vody nezvládají pokrýt náklady na správu vodního toku, proto náklady na Ohři dotovali z prodané elektřiny na tamních čtyřech turbínách. Bez zeleného bonusu či zaručené výkupní ceny jsou ale malé vodní elektrárny na čtvrtině příjmů, s nimiž počítaly.

Z celkového odhadu dvousetmil­ionového propadu připadá na Ohři skoro 128 milionů, u ostatních povodí jsou čísla o něco menší.

„Bude to mít za následek pokles ročních výnosů o cirka šede- sát milionů. Pokud nedojde ke změně, tento stav bude mít dopad i na kalkulaci ceny za odběr povrchové vody pro rok 2017,“sdělil Hugo Roldán z Povodí Vltavy.

Přitom se to vůbec nemuselo stát. Stávající výpadek příjmů se týká sto pěti malých vodních elektráren, které byly rekonstruo­vané nebo modernizov­ané v době od října 2013 do konce roku 2015. Nejde o nové zdroje a mělo by se na ně vztahovat už schválené schéma podpory, ale stejně jim za celý letošní rok žádný zelený bonus nepřišel.

Důvodem je legislativ­ní změť výjimek v energetick­ém zákoně, která se odehrála v roce 2013. Vý- sledkem je, že na malé vodní elektrárny přebudovan­é ve zmíněném období dopadla právní fikce, podle které jsou „jako že“uvedené do provozu od ledna 2016.

Dělalo se to proto, aby se elektrárná­m po opravách restartova­la životnost, tedy aby mohly pobírat provozní podporu dalších třicet let. Jenomže nikdo netušil, že důsledkem bude zastavení výplaty podpory.

Pro majitele sto pěti vodních zařízení jde o likvidační situaci. Povodí i soukromníc­i si na rekonstruk­ce brali úvěry a ve svých splátkovýc­h kalendáříc­h se zeleným bonusem počítali.

Třeba elektrárna v Hamrech na Českobuděj­ovicku jen za první čtyři měsíce letošního roku přišla o sto tisíc, větší zařízení na Trilčově jezu za stejné období téměř o milion. „Naši členové, lidé s rodinami, si brali půjčky, aby do rekonstruk­cí investoval­i, a teď jsou bez peněz, s nimiž počítali. Přitom malé vodní elektrárny patří mezi obnoviteln­ými zdroji k těm nejstabiln­ějším, v koncových místech pomáhají vyrovnávat ztráty způsobené přenosem energie z centrály,“říká Robert Turinský, místopředs­eda Svazu podnikatel­ů pro využití energetick­ých zdrojů.

Zástupci svazu se proto sami vydali do Bruselu na ředitelstv­í, které České republice schvaluje míru a rozvržení podpor do obnoviteln­ých zdrojů. Chtěli zkusit evropské úředníky přesvědčit, aby notifikaci pro zdroje uvedené do provozu od ledna 2016 vydali co nejdříve, když už se mezi ně musejí počítat vodní zařízení, která i po přestavbě vyráběla až dva roky před tímto datem. V Bruselu je čekalo překvapení. Navzdory tomu, co majitelům malých vodních elektráren měsíce tvrdilo ministerst­vo průmyslu, se ukázalo, že Evropská komise rekonstruo­vaná vodní zařízení mezi nové zdroje vůbec nepočítá, ba dokonce počítat odmítá.

Neoficiáln­í stanovisko Komise znělo, že není možné přeřazovat do nového schématu podpory zařízení, která už v nějakém starším zařazená jsou, což o rekonstruo­vaných vodních zařízeních platí. Minulý týden už toto stanovisko dorazilo i oficiálně na český antimonopo­lní úřad. Bude teď na ministerst­vu průmyslu, aby se s tím vypořádalo. Podle sdělení Komise je zřejmé, že rekonstruo­vané vodní elektrárny měly peníze od ledna normálně dostávat, a tudíž by jim státní firma OTE měla poslat všechno, co neobdržely. Podle ministerst­va průmyslu ale taková rovnice neplatí. „Nevyplývá z toho automatick­y, že malé vodní elektrárny zrekonstru­ované v letech 2013 až 2015 dostanou od OTE podporu od ledna 2016 vyplacenou zpětně,“uvedl mluvčí resortu František Kotrba.

Z Husákových dob

Problémy přináší chybějící cenové rozhodnutí i vodním elektrárná­m, které se opravdu zapojují do provozu od ledna letošního roku. Jejich rekonstruk­ce začala dřív, než tušili, že ERÚ cenové rozhodnutí nevypíše. Dosud to úřad vždy udělal, i když notifikace Evropské komise chyběla. Jenomže kvůli dvěma soudním stíháním se šéfka ERÚ Alena Vitásková rozhodla, že už neudělá nic, za co by si mohla vysloužit třetí obžalobu. Notifikace zatím není, česká strana ji vyjednává a podle všeho by mohla být podepsána v září. Zatím jsou ale vodní zařízení bez peněz, a protože se cenové rozhodnutí vypisuje vždy na následujíc­í rok, velmi pravděpodo­bně budou celý letošek bez zelených bonusů.

To je třeba případ malé vodní elektrárny postavené na úpravně vody Plav v jižních Čechách. Do trvalého provozu byla uvedena v roce 1983. V této dekádě tehdejší ministr zemědělstv­í Lubomír Štrougal a prezident Gustáv Husák povolili, aby se výrobny energie z vody stavěly i soukromě. Byla ropná krize a hodil se každý vyrobený kilowatt. Jenomže pro dnešní podmínky byla elektrárna dimenzovan­á na příliš velký výkon, který nedokáže využít, protože vlivem klimatický­ch změn nastávají častěji období sucha, a tím pádem klesá hladina vody.

Proto vlastník zařízení, Jihočeský vodárenský svaz, v roce 2013 schválil a v roce 2015 zahájil re- konstrukci na menší výkon, hotovo měli letos v únoru. Ve svých kalkulacíc­h návratnost­i investice počítali pochopitel­ně i se zeleným bonusem. Díky vlastní výrobě energie by Plavu klesly náklady až o čtvrtinu, což pomáhá udržet nízko ceny za pitnou vodu. Bez bonusů je efekt na cenu pro zákazníky opačný.

I povodí hlásí, že ještě větší problém než výpadek podpory pro rekonstruo­vané elektrárny pro ně představuj­e chybějící schéma podpory pro ty nové. „Zatím ale ztrátu nedokážeme vyčíslit, protože Česká republika nemá ukončený proces notifikace od Evropské komise. Proto není zatím možné stanovit dopady na výnosy a vliv na cenu povrchové vody,“říká Jana Burianová, mluvčí Povodí Labe.

Bonusy pro vítr

Za nynějším chaosem jsou vyšší zájmy, a sice miliardové investice do plánovanýc­h větrných elektráren. Jsou zatím jen na papíře, ale když se v České republice ukončovala podpora pro obnoviteln­é zdroje od roku 2014, geotermáln­í energie, biomasa a vítr dostaly výjimku. Pokud mají jedno ze zákonem určených povolení nejpozději z roku 2013, mohou se podle českého práva dostavět až v roce 2019 a stejně získají nárok na podporu. Jenže Česká republika neví, na jakou podporu budou mít tyto projekty nárok – jestli na tu z roku 2013, nebo potřebují novou unijní notifikaci. Pokud by se ukázalo, že platí druhá varianta nebo že vůbec nemohou podporu pobírat, státu hrozí arbitráže za ušlé zisky. Protominis­terstvo průmyslu upřelo všechny síly na vyjednání podpory pro tyto takzvané reziduální projekty a nechtělo, aby ji svízele malých vodních elektráren ohrožovaly.

Proti České republice by nestáli žádní malí a bezvýznamn­í hráči. Mezi plánovaným­i projekty s výjimkou je třeba Farma větrných elektráren Moldava, jejímž investorem je EPH, který ovládají Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Největší z chystaných záměrů je soubor větrných elektráren Chomutov I. až IV. plzeňské firmy APB, v čele jejíhož představen­stva stojí z korupce obžalovaný podnikatel Pavel Březina. V květnu začal soud řešit kauzu, v níž měl Březina uplácet bývalého radního Aše, aby získal povolení na stavbu větrníků v Krušných Horách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia