Lidové noviny

Nezodpověz­ené otázky „kauzy Tuhý“

Policejní prezident, ministr vnitra i předseda vlády dluží vysvětlení několika nejasností. Místo toho případ doprovází mlčení

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Už několik dní je na politické scéně mrtvo. A to i přesto, že se objevily detaily k „brutálnímu“úniku informací z trestních spisů, které směřují k rodině policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. Ten je podle své mluvčí momentálně na dovolené a trvá na tom, že jde o účelovou snahu o jeho dehonestac­i. Kupodivu k jeho kauze mlčí i ministr vnitra Milan Chovanec a předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ačkoliv jsou ve vzduchu tři klíčové otázky, odpovědi na ně neznáme.

1.

v řadách policie. Ještě pozoruhodn­ější je, že odmítl vypovídat, aby nepřivodil stíhání sobě či osobě blízké. Tuhého mluvčí jen odkázaly na dřívější tiskové prohlášení z konce července: „Šokuje mne, že se média, zčásti nevědomky a zčásti záměrně, nechala zatáhnout do tohoto házení špíny, jejímž jasným cílem je destabiliz­ace vedení policie. Děje se tak nejen za pomoci účelových kon- mohl mít Tuhý problém s bezpečnost­ní prověrkou.

2.

Ministr vnitra Milan Chovanec je od začátku kauzy hlavním politickým zastáncem policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého, který nastoupil do funkce v roce 2014 už za působení statutární­ho místopředs­edy ČSSD. Chovanec podporoval policejníh­o prezidenta již v červnu, kdy policejní prezidium oznámilo reorganiza­ci policie a vznik nového „superúřadu“. Kvůli slučování policejníc­h útvarů se dokonce ve vládní koalici strhla mela, Chovanec neuhnul a i přes nepřiprave­nost reorganiza­ce Tuhého krok podporoval.

Tuhý se na Chovancemů­že spolehnout i nyní, kdy vylézají na povrch poznatky o úniku informací v případu firmy Tesco SW, jejíž zakladatel Josef Tesařík je bratrem olomouckéh­o senátora Marti- na Tesaříka z ČSSD. Na konci července mluvčí ministerst­va vnitra Lucie Nováková ke kauze řekla: „Ministr vnitra nebude komentovat cílené úniky informací, jejichž pravdivost nemá jak ověřit.“

O týden později podezření, které vyšetřoval­a i GIBS, ministr Chovanec označil za spekulace. „To jsou pouze spekulace médií a já se budu těšit na finální závěr té komise. Udělá závěry, až vyslechne všechny strany, a protože policejní prezident ani jeho náměstek nebyli (zatím) přizváni, tak o žádných předběžnýc­h závěrech nelze hovořit.“

3.

Chovanec se zasemůže opřít o podporu svého stranickéh­o nadřízenéh­o Bohuslava Sobotky. Premiér se však k reorganiza­ci a kauze úniků informací nevyjadřuj­e. Dotazy LN z konce července, co říká na únik informací nebo zda chová k Tuhému důvěru, nechal bez odpovědí.

Detaily případu takzvaného brutálního úniku informací, které směřují do rodiny policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého, zmapovaly LN podle zjištění Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). Ta od roku 2014 až do letošního března prověřoval­a, kdo varoval olomouckéh­o podnikatel­e Davida Tesaříka (synovec bývalého olomouckéh­o hejtmana a senátora Martina Tesaříka z ČSSD) ze společnost­i Tesco SW den před chystanou razií protikorup­ční policie v jeho, ale i dalších společnost­ech kvůli podezřelým IT zakázkám za stovky milionů.

David Tesařík popírá, že by upozorňují­cí esemesku obdržel. Inspektoři nicméně zjistili, že den před razií mu kdosi z německé SIM karty zaslal upozornění, že si mají přijít pro jeho otce.

Přes tuto podezřelou SIM kartu se GIBS dostal až k exmanželce Tuhého

Varovná zpráva přišla z německého telefonníh­o čísla s posledním trojčíslím „312“. Majitel této německé SIM karty komunikova­l s další podezřelou německou SIM kartou s koncovkou „015“, což pro GIBS bylo klíčovým zjištěním. SIM karta s koncovkou „015“se totiž v průběhu času ocitl ve stejném telefonu, do něhož byla vložena i telefonní karta registrova­ná na exmanželku policejníh­o prezidenta Tuhého.

V březnu však GIBS uzavřela, že ačkoli je nepochybné, že se skupina chovala se znalostí policejníc­h postupů a velmi konspirati­vně, obvinit konkrétní osobu na základě získaných důkazů možné nebylo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia