Lidové noviny

Kouč Růžička u soudu: Jsem nevinný

Bývalého trenéra reprezenta­ce obžalovali z údajné zpronevěry půl milionu. Soudí se s klubem, s nímž byl dlouhá léta srostlý

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Bývalý trenér hokejové reprezenta­ce Vladimír Růžička včera stanul před soudem. Klub Slavia Praha, s nímž ještě jako hráč zažil postup do extraligy a který v roli vládce lavičky dvakrát dotáhl až na sportovní vrchol, ho viní ze zpronevěry půl milionu korun. Peníze měl přijmout od podnikatel­e Miroslava Palaščáka za to, že jeho syna protlačí do základní sestavy týmu. Údajný sponzorský dar ale neskončil na účtě sešívaných, naganský kapitán Růžička si ho ponechal u sebe. Klub po něm uvedenou částku vyžaduje.

Obvodní soud pro Prahu 4, kde se včerejší líčení odehrálo, leží jen zhruba kilometr od stadionu hokejové Slavie. Několikaná­sobný světový šampion dorazil s předstihem ve společnost­i své mladé přítelkyně a dvojice obhájců. Navenek působil sebejistě, před soudem pak mluvil jen krátce a spíše potichu. „Odmítám, že bych spáchal trestný čin,“řekl soudci Tomemu Frankičovi.

„O penězích nám neřekl“

Potvrdil však, že od Palaščáka skutečně dostal dvakrát 250 000 korun. „Načež on měl dodat věci, které by byly vyřízeny papírově. Ani přes nějaké výzvy ty papírové věci nedorazily,“dodal Růžička, který dnes v nejvyšší domácí soutěži vede Chomutov.

Bývalý obchodní ředitel Slavie Ladislav Blažek ale reagoval prohlášení­m, že neví, jaké podklady mohl mít úspěšný kouč na mysli. „Nic než reklamní nebo darovací smlouvu není potřeba doložit,“řekl před soudem někdejší hokejový gólman.

Po svém zhruba minutovém vystoupení Růžička od soudu odjel. Na dotazy novinářů neodpovědě­l. Po něm se v síni vystřídali lidé, kteří byli v představen­stvu klubu z Edenu v době, kdy měl kouč půlmiliono­vou částku od podnikate- le přijmout. Všichni svorně tvrdili jediné: Růžička jim o penězích neřekl.

„Když byla zveřejněna ta videa, byl jsem velmi překvapen,“začal akcionář Slavie Richard Benýšek. „Oněch dvakrát 250 000 korun ale na účtech klubu nikde nebylo,“zdůraznil bratr dlouholeté­ho obránce Sparty i národního týmu Ladislava Benýška.

„O žádných penězích mi určitě neříkal,“doplnil další ze sportovníc­h činovníků Jindřich Barák.

Jediný, kdo připustil, že mu o Palaščákov­ě statisícíc­h Růžička pověděl, byl bývalý předseda představen­stva Slavie Tomáš Kotouč. „Pan Růžičkami stoprocent­ně oznámil, že Slavie dostala nebo má dostat od jakéhosi Palaščáka cosi. Já jsem to vzal na vědo- mí a připomenul jsem mu, že nesmí opomenout se s tím člověkem domluvit na reklamní nebo darovací smlouvě,“řekl.

„Za statisíce jsem chtěl víc“

Prvních 250 000 korunměl dát Palaščák Růžičkovi na jaře 2012. Stejnou částku trenérovi předal také o rok později. Po trenérovi chtěl, aby se Palaščák mladší

uchytil v jeho klubu nebo v některém z jiných perspektiv­ních týmů. Jeho syn se ale ani po věnování peněz Slavii v týmové hierarchii výrazně neposunul. Krátce před loňským mistrovstv­ím světa, které se konalo v Praze a Ostravě, podnikatel zveřejnil na internetu video ze schůzky s koučem. Na ní mu říká, že za své peníze čekal víc.

„Když je nějaký obchod, měly by obě strany být spokojené. Ale já nejsem spokojený,“tvrdí na záznamu Palaščák.

U soudu měl včera svědčit také Růžičkův známý JiříMouček. Vypovídat ale odmítl.

 ?? Vladimír Růžička přišel včera k soudu s přítelkyní Marií FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Hokejový trenér
Vladimír Růžička přišel včera k soudu s přítelkyní Marií FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Hokejový trenér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia