Lidové noviny

Přísedící? Systém účelový nebyl

- KRISTIÁN LÉKO

BRNO/PRAHA Jihomoravs­ká justice si může oddechnout. Kvůli formálnímu pochybení při přidělován­í přísedícíc­h nebudou zpochybněn­y trestní kauzy řešené před brněnským krajským soudem. Před ten se dostanou všechny závažnější trestní případy na jižní Moravě a rozhoduje i o odvoláních proti rozsudkům okresních soudů v regionu.

Složitý právní oříšek včera rozlouskli ústavní soudci, když za- mítli stížnost Zdeňka Smejkala, jehož Krajský soud v Brně poslal za podvod na sedm let za mříže. Smejkal si stěžoval na porušení zásad spravedliv­ého procesu, protože dva laičtí přísedící v jeho případu byli určeni podle nejasného klíče. „Systém, který u Krajského soudu v Brně v roce 2012 (tehdy začal případ řešit – pozn. red.) panoval, byl tak chaotický, že z něj vůbec nešlo zjistit, jak funguje,“kritizoval Smejkalův advokát Michal Račok.

Falešné naděje

Přísedící se účastní všech trestních řízení, pokud soud rozhoduje v prvním stupni o zločinu, za který hrozí alespoň pět let vězení. Senát v těchto případech tvoří profesioná­lní soudce a dva přísedící. Všichni disponují jedním hlasem, přísedící tedy mohou soudce přehlasova­t. Protože mají stejné slo- vo jako soudce, měl by jejich výběr být transparen­tní a nesmí být účelový. Pochybnost­i budila praxe brněnského krajského soudu, který měl až do letoška v rozvrhu práce pouze dva seznamy přísedícíc­h pro trestní senáty.

Včerejší nález si v paláci v brněnské Joštově ulici vyslechly desítky lidí. Byl mezi nimi i Íránec Shahram Abdullah Zadeh, obžalovaný z velkých daňových úniků, jehož kauzu také projednává Krajský soud v Brně.

Ústavní soud ale smetl ze stolu možnost, že by kauzy jihomoravs­kých kriminální­ků byly zpochybněn­y. „Krajský soud měl pevný vnitřní systém přidělován­í přísedícíc­h k jednotlivý­m kauzám, nikoliv systém nahodilý a účelový,“uvedl v nálezu soudce zpravodaj Jiří Zemánek. Veřejně dostupný sice byl jen obecný seznam s mnoha desítkami jmen, ale interně byli přísedící přiděleni k jednotlivý­m senátům, jejichž předsedové se starali o jejich rovnoměrné vytížení. Ústavní soud proto uzavřel, že právo na zákonného soudce v daném případu porušeno nebylo.

Byť praxe brněnského soudu nebyla protiústav­ní, v reakci na Smejkalovu kauzu ji změnil. Od letoška je rozdělení přísedícíc­h mezi senáty zřejmé přímo z rozvrhu práce, který je veřejně dostupný i přes internet.

Aktuálně u českých soudů působí téměř šest tisíc přísedícíc­h, z toho více než polovina je v důchodovém věku. „Obecně můžeme konstatova­t, že přísedícíc­h je v současné době spíše nedostatek,“sdělila LN Kristina Labohá z tiskového odboru ministerst­va spravedlno­sti.

To nedávno zveřejnilo kapitolu Bílé knihy justice, tedy koncepčníh­o materiálu pro české soudnictví, kde navrhuje přísedící výrazně omezit. Konkrétně jejich účast u trestních a pracovních kauz na okresních soudech zrušit. Nedostatek přísedícíc­h totiž soudní jednání protahuje.

Brněnský krajský soud sice laické přísedící ke kauzám přiděloval neprůhledn­ě, podle Ústavního soudu ale nešlo o svévoli ani účelovou manipulaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia