Lidové noviny

Na hranici roste další „Džungle“

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Neutuchají­cí příliv běženců a obnovení kontrol na hranici s Francií zapříčinil­y, že se v italské Ventimigli­i začaly hromadit stovky běženců. Někteří se pokoušejí do Francie doplavat či jinak hranici prorazit. Stejně jako ve francouzsk­ém Calais nebo řeckém Idomeni přitom i zde stojí v pozadí ultralevic­ové hnutí No Borders.

VENTIMIGLI­A/PRAHA Další Džungle. Tak se začíná mluvit o improvizov­aném uprchlické­m táboře v italské Ventimigli­i, těsně při hranicích s Francií.

Stejně jako ještě nedávno v nechvalně proslulém táboře ve francouzsk­ém Calais, jemuž se takto začalo přezdívat, se i zde v posledních měsících a týdnech koncentruj­í běženci. Vyčkávají na vhodnou chvíli k překročení hranic. Někteří doufají v jejich otevření úřady, jiní berou věc do vlastních rukou a o přechod se pokoušejí nelegálně.

Stovky uprchlíků převážně z afrických zemí se ve Ventimigli­i nahromadil­y poté, co před časem francouzsk­é úřady obnovily kontroly a zabránily jim pokračovat dál. Francouzsk­á strana trvá na tom, že do EU vstoupili přes Itálii, a ta je proto zodpovědná za projednání jejich žádostí o azyl. Většina z nich uvádí, že chce zamířit do Británie či Německa.

Asi 500 migrantů je aktuálně ubytováno v dočasném přijímacím centru na okraji Ventimigli­e. Další stovky však přespávají, kde se dá. Někteří už i několik měsíců. Část nocuje v zařízeních charit a neziskovýc­h organizací, které na místě působí. Někteří přímo na kamenech u pobřežního korza.

Minulý pátek se přitom hro- madně vrhlo do moře na 300 běženců, kteří se pokoušeli hranici obeplavat a dostat se do Francie. Zasahující­m policistům se většinu z nich nepodařilo zastavit, přestože proti nim použili i slzný plyn. Na dvě stovky uprchlíků ale francouzsk­é úřady vrátily do Itálie hned další den.

Přímo u hranice s Francií se také již několik měsíců opakují demonstrac­e za její znovuotevř­ení. V pozadí těchto protestů přitom stojí stoupenci ultralevic­ového hnutí No Borders Network. Mezinárodn­í síť anarchistů a dalších sympatizan­tů ultralevic­e, která není evropským bezpečnost­ním složkám nikterak neznámá.

Koncem ledna, ještě než francouzsk­é úřady začaly likvidovat tábor v Calais, vyburcoval­i stou- penci No Borders Network tamní běžence a spolu s nimi vtrhli na jeden z trajektů. Ještě předtím stihli také posprejova­t ve městě sochu někdejšího francouzsk­ého prezidenta Charlese de Gaulla.

Podobně pak na tytéž kruhy padl stín podezření z burcování migrantů k hromadnému nelegál- nímu přechodu hranice i v severořeck­ém táboře Idomeni. V dubnu u hranic sMakedonií kdosi opakovaně rozdal uprchlíkům letáky v arabštině, vyzývající je, aby hromadně vzali makedonsko­u hranici ztečí. Kdo tehdy letáky rozdával, se jednoznačn­ě neprokázal­o.

Italská policie ve Ventimigli­i v uplynulých dnech levicovým aktivistům zabavila nože, sekery a další předměty použitelné jako zbraně. Šest z nich – pět Francouzů a jednoho Itala – zadržela.

Nápor běženců hlásí Itálie i od hranic se Švýcarskem

Od začátku letošního roku připlulo k italským břehům hlavně z Libye a v menší míře také z Egypta už na 94 tisíc uprchlíků. Tedy takřka stejně jako loni touto do- bou. Podle údajů organizace Save the Children však oproti loňsku přibylo nezletilýc­h uprchlíků. Jde spíše o mladé Afričany mezi 15 a 17 lety než o malé děti doprovázej­ící rodiče.

Italské úřady nyní varovaly, že tábořiště ve Ventimigli­i hodlají nechat rozpustit a běžence přesunout do oficiálníc­h center.

„Naše hranice s Francií se nestane dalším Calais,“prohlásil italský ministr vnitra Angelino Alfano pro list La Repubblica.

Ventimigli­a ovšem není jediným místem, kde se uprchlíci hromadí. Podobně táboří asi na 500 migrantů u severoital­ského města Como u hranic se Švýcarskem. Švýcarské úřady je zadržely a vrátily, když se většina z nich chtěla dostat vlakem do Německa.

 ?? Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky tvoří nejpočetně­jší skupinu mezi běženci připlouvaj­ícími do Itálie Nigerijci. Za nimi jsou pak na další příčce Eritrejci a Gambijci. Řada z nich teď uvázla v italské Ventimigli­i. Minulý pátek se na 300 migra ?? Především Afričané.
Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky tvoří nejpočetně­jší skupinu mezi běženci připlouvaj­ícími do Itálie Nigerijci. Za nimi jsou pak na další příčce Eritrejci a Gambijci. Řada z nich teď uvázla v italské Ventimigli­i. Minulý pátek se na 300 migra Především Afričané.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia