Lidové noviny

Rusko vs. Ukraina: hrozí válka o Krym

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/PRAHA Dočasný klid v rusko-ukrajinské­m konfliktu v posledních dnech skončil. Ukrajina včera iniciovala okamžité svolání Rady bezpečnost­i OSN – jak tvrdí Kyjev – kvůli posledním provokacím Ruska. Na krymské i donbaské frontě se střílí a média obou zemí chrlí články s titulky: „Válka v Evropě je na spadnutí.“

Včera mělo na hranici poloostrov­a s pevninskou Ukrajinou dojít k přestřelce, ale podle velitele hlavní správy rozvědky ukrajinské­ho ministerst­va obrany generála Valerije Kondraťjuk­a na sebe pálily ruské vojenské jednotky a pohraniční síly ruské FSB. Zda šlo o omyl, či o inscenován­í boje, zatím není jasné.

Situace na krymské frontě se zdramatizo­vala už v noci na 7. srpna. Rusové tvrdí, že se na poloostrov tehdy pokusily proniknout dvě diverzní ukrajinské skupiny, byly ovšem zneškodněn­y a kolem deseti osob Rusové zadrželi. Prý se již k zamýšleným činům přiznaly. Dva ruští pohraniční­ci ale byli při operaci zastřeleni, což, jak zdůraznil ruský prezident Vladimir Putin, Ukrajině jen tak neprojde.

Ukrajina zase hlásí ruskou provokaci s cílem „vyrobit“důvody k zahájení velké ofenzivy. Rusové údajně plánují už dávno vytvořit si koridor na poloostrov po souši. Zatím je možné se na Krym, který byl násilně připojen k Rusku v březnu 2014, dostat pouze letecky nebo složitě přes Kerčský průliv. Pozemní spojení s Ruskem by ale předpoklád­alo obsazení ukrajinské­ho přístavu Mariupol, celého azovského pobřeží, města Melitopol a nejspíš i Chersonu.

Ukrajinská média připomínaj­í, že Rusko v době olympiády v Pekingu v roce 2008 obsadilo gruzínskou enklávu Jižní Osetii. Nyní, během olympiády v Riu, by se mohlo pokusit o stejný manévr s jižním pobřeží Ukrajiny.

Právě tyto obavy vedly ve čtvrtek ukrajinské­ho prezidenta Porošenka k vyhlášení bojové pohotovost­i na krymské frontové linii i na celé východní frontě. Hlava státu také přikázala ministerst­vu zahraničí, aby zorganizov­alo jednání s Putinem. Porošenko ale plánuje i konzultace se svými západními partnery, mimo jiných s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a americkým viceprezid­entem Josephem Bidenem.

Rozdíl mezi situací na Donbase a na Krymu je ten, že na krymské frontě proti sobě nepokrytě a bez zastírání stojí ruská a ukrajinská armáda. Na východě se naopak „hraje“na válku nevyhlášen­ou, ve které oficiálně Rusko vůbec nefiguruje. Krym ale ruský prezident Putin vojensky obsadil a vztyčil nad ním ruskou vlajku zcela otevřeně.

Pokud by se tady do sebe znepřátele­né strany pustily, byla by to skutečná válka mezi dvěma evropskými státy.

Komentář k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia