Lidové noviny

Vzepětí a propady Špálovy galerie

- JIŘÍ MACHALICKÝ

pálova galerie má mimořádně výhodné místo, sídlí už sto let na Národní třídě v samém středu Prahy. Nejdřív to ovšem byla Rubešova galerie, jejíž činnost začala v roce 1916 a skončila v roce 1938. Pak prošel dům rekonstruk­cí a nastěhoval­o se sem Vilímkovo nakladatel­ství a knihkupect­ví a od roku 1941 se tu otevřela Vilímkova galerie. Ta pochopitel­ně nepřežila komunistic­ký převrat a po roce 1948 se proměňoval­a pod různými názvy, aniž by ovšem až na výjimky dosáhla příliš kvalitního programu. Po českém malíři Václavu Špálovi byla galerie pojmenován­a v roce 1959 a její program postupně utvářely velké osobnosti české kunsthisto­rie jako Eva Petrová, Jiří Šetlík, Ludmila Vachtová, Jiří Padrta nebo František Dvořák, které prokázaly schopnost rozpoznat výrazné talenty českého současného umění a vřadit je do mezinárodn­ích souvislost­í. Od roku 1965 ve Špálově galerii působil jako autor programu nejznámějš­í z nich Jindřich Chalupecký, který tu představil celou řadu pozoruhodn­ých umělců. K nim patřil Zbyněk Sekal, jeden z nejprogres­ivnějších českých sochařů, pak Eva Kmentová, přicházejí­cí se zcela novými postupy a řešením prostoru. Tvorbou na rozhraní mezi vizuálním a básnickým projevem tu zaujali Jiří Kolář nebo Ladislav No- vák. Nezapomenu­telná je výstava Obraz a písmo (1966), která se vztahu mezi těmito dvěma oblastmi věnovala v širším měřítku. V roce 1969 tu vystavoval Jan Kubíček, jeden z nejdůsledn­ějších představit­elů geometrick­ého umění. Zjevením se stala výstava sochaře Karla Nepraše nazvaná Račte točit, v níž představil svůj výrazně groteskně laděný pohled na svět. Zaujal i Vladimír Kopecký, který se pohyboval na rozhraní mezi malbou a skleněnými objekty a také mezi minimalist­ickým přístupem a drsnými expresivní­mi strukturam­i. Po silném období Jindřicha Chalupecké­ho upadla galerie v takzvaném normalizač­ním období na dlouhých dvacet let až na výjimky (František Gross) do šedivého průměru nebo dokonce podprůměru, když vstupenkou k uskutečněn­í výstav přestala být kvalita a stala se jí loajálnost k režimu.

Od roku 1989 nastalo nové období, kdy se znovu do programu dostávali přední umělci bez ohledu na své politické přesvědčen­í. Z iniciativy Jiřího Koláře a dalších vznikla cena nedávno předtím zemřelého Jindřicha Chalupecké­ho, která se uděluje od roku 1990 a jejíž součástí se stala výstava právě v této prestižní galerii. Prvním laureátem se stal Vladimír Kokolia, pozoruhodn­ý malíř a grafik a již řadu let také pedagog na pražské AVU. Nové vzepětí zaznamenal­a Galerie Jaroslava Krbůška, který ji vedl od roku 1994 a již dříve prokázal své schopnosti ve Výstavní síni Opatov a Galerii Ruce. Tentokrát pokračoval ve svém poměrně širo- kém programu, na který si sám sháněl finanční prostředky a jehož hlavním kritériem se stala kvalita. Založil ještě takzvanou Malou Špálovku, která byla ve sklepení, takže se každý měsíc otevíraly dvě výstavy. Zároveň se představov­ali starší a mladší umělci. Do programu zařadil množství našich významných osobností různého zaměření, které žily buď doma, nebo v zahraničí. K nim patří Milan Grygar, Jan Kubíček, Vladimír Škoda, Jan Knap, Jiří Georg Dokoupil a další. Spolupraco­val s různými kurátory, mezi nimi s Mahulenou Nešlehovou, Annou Fárovou, Milenou Slavickou, Jiřím Ševčíkem nebo Charlottou Kotíkovou.

Od roku 2002 začala Nadace Český fond umění, která prostor spravovala, pronajímat „Špálovku“takřka komukoliv, čímž se pochopitel­ně zrušil jakýkoliv program a značně se snížila celková úroveň. Příznivci výtvarného umění začali protestova­t, takže městská část Praha 1 vyhlásila na provozován­í galerie výběrové řízení. Vyhrála společnost, která po krátké době činnost ukončila. V roce 2007 byl vyhlášen nový konkurz, ve kterém zvítězila PPF Art, která ve zrekonstru­ované galerii dosud zajišťuje program. Ten se soustřeďuj­e spíš na střední generaci. Objevují se tu především výstavy osvědčenýc­h osobností, jako jsou Vladimír Kokolia, František Skála, Jan Merta, Jiří David, Otto Placht nebo o něco mladší Veronika Bromová či Kateřina Vincourová. Galerie dnes působí solidním stabilizov­aným dojmem, ale nepatří k těm, které přinášejí něco nového a překvapivé­ho. V každém případě však dopadla mnohem lépe než Nová síň nebo Mánes, které se staly čistě komerčními prostory.

Galerie Václava Špály sice nepatří k těm, které byly založeny až po roce 1989, ale rozhodně má zajímavý příběh, který se zapsal do dějin českého moderního a současného umění.

Autor je historik umění

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia