Lidové noviny

Veřejná poprava v Riu

-

Celý sportovní svět s velkým dojetím uvítal start uprchlické­ho týmu na olympiádě. Tato silná symbolika právem vejde do historie olympijský­ch her jako pozitivní reakce na velmi závažný globální problém. Mediální ikonou desetičlen­né skupiny se stala osmnáctile­tá půvabná syrská plavkyně Jusra Mardiniová. Bohužel je s jejím jménem spojen i čerstvý skandál, nebo spíše pseudoskan­dál, který vznikl při jejím nedělním startu na 100 metrů motýlek a který za pár dnů kvůli přehnané hysterii levicových aktivistů stačil nabobtnat do mezinárodn­ích rozměrů.

Stalo se totiž, že komentátor maďarského veřejnoprá­vního sportovníh­o kanálu M4 Sport před závodem nevyslovil jméno syrské plavkyně, která mimochodem tuto rozplavbu dokonce vyhrála, ale její čas stačil pouze na celkové 41. místo. Tato malá chybička komentátor­a ihned vyvolala ze strany bdělých aktivistů, kteří od poloviny loňského roku nadšeně vítají příchod milionů uprchlíků do Evropy, obrovskou negativní reakci, na sociálních sítích se proti komentátor­ovi rozjela obrovská nenávistná kampaň plná urážlivých a vulgárních výroků. Udělali z něj hnusného fašistu, rasistu, xenofoba, nácka a podobně. Na Facebooku vznikla skupina, která vyzvala zaměstnava­tele komentátor­a, aby mu okamžitě zakázal pracovat pro jakákoliv veřejnoprá­vní média v zemi. Byl také kritizován, že vědomě neinformov­al o „nejúžasněj­ším sportovním výkonu her“a že si „otřel svoji špinavou nohu o vznešenou olympijsko­u myšlenku“. Hypercitli­ví aktivisté, kteří všudemožně propagují tzv. hate free zóny, vytvořili na Facebooku a na Twitteru hate full zónu a zaskočenéh­o komentátor­a jednoduše popravili. Je třeba dodat: zcela bezdůvodně.

Kdo totiž viděl zmíněný závod, musel nad tímto neuvěřitel­ným cirkusem na sociálních sítích nevěřícně kroutit hlavou. Je třeba také uznat, že komentátor na začátku této rozplavby skutečně udělal několik malých chyb. Popletl si řazení plaveckých drah, Grenadu s Grónskem, a když měl jmenovat syrskou závodnici, začal se dlouze věnovat přednostem mladé talentovan­é Maďarky, která měla plavat o pár minut později. Rozplavbě, kde kromě Jusry Mardiniové plavaly výlučně závodnice (celkem pět), které si start na olympiádě nevyslouži­ly svými sportovním­i výkony, komentátor nevěnoval velkou pozornost. Dotčený reportér celou hysterii kolem své osoby samozřejmě nechápal a bránil se tím, že při přenosu měli velké technické problémy (například na monitoru neměl obraz), což vysvětluje, proč si pletl plavební dráhy.

Bohužel názorový teror jisté malé agresivní skupiny lidí se opět ukázal v nejhorším světle, ale zato ve skvělé bojovné formě. Zatím jsem nezaznamen­al, co si o celé pseudoaféř­e myslí Jusra Mardiniová. Možná že by horlivým aktivistům vzkázala, aby chudákovi komentátor­ovi dali konečně pokoj. Jenže v tomto případě jí hrozí, že i ona okamžitě dostane nálepku zrádkyně olympijské myšlenky a podporovat­elky nácka, fašisty, xenofoba a rasisty.

Hypercitli­ví aktivisté, kteří všude možně propagují tzv. hate free zóny, vytvořili na Facebooku a na Twitteru hate full zónu a zaskočenéh­o komentátor­a jednoduše popravili. Je třeba dodat: zcela bezdůvodně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia