Lidové noviny

Hybridní válka trvá

Na Krymu těžko rozlišit vojáky od cvoků či teroristů

-

Některé zprávy mají zvláštní náboj. Třeba ty o násilnícíc­h v západní Evropě. Ještě než známe detaily, už je na webu otázka: „Křičel útočník Alláhu akbar?“. Jiné zprávy mají potenciál k výrokům: „I když jsem odpůrcem konspiračn­ího uvažování, tady musím zastříhat ušima.“K nim patří i zpráva z Moskvy, že „ukrajinští diverzanti a teroristé“zabili dva lidi na Krymu. Zahynuli dva ruští vojáci, což – slovy Vladimira Putina – Rusko nepřejde bez povšimnutí.

Upřímně, bez povšimnutí to nepřejde asi nikdo. Zajímavějš­í ale je, kam to všímání zamíří. Ta zpráva žije svým životem. Ve středu vyzněla tak, že na Krym se pokusily vtrhnout ukrajinské speciální síly. Čtvrtek už přinesl posun: „ukrajinští diverzanti“, zadržení FSB, byli prý obyvateli Krymu a někteří z nich měli ruské doklady. Jejich cílem mělo být vyvolat paniku a „zničit turistiku“.

Ať už to bylo jakkoliv, prozatímní závěr je zřejmý. Vyplývá z Putinových slov, jimiž vzkázal do Washington­u, že Ukrajina „přechází k metodám teroru“. A na tento argument Západ, ba celý civilizova­ný svět slyší. Dokonce natolik, že za jeho ozvěnou zanikají detaily a otázky: co se skutečně stalo? Kdo a proč to udělal? Nějací cvoci? Či lidé s nějakým pověřením? Ale kdyby ti útočníci měli pověření od špiček Kyjeva, proč by se chovali tak amatérsky a nechali se tak snadno chytit?

Detaily stále známé nejsou. A přesto se těžko bránit pocitu, že cosi podobného už tu bylo. Před osmi lety, právě když začala olympiáda v Pekingu, Gruzíni zaútočili v Jižní Osetii. I tam byl „cvok“Saakašvili. I ten poskytl argument pro ruskou reakci a tanky dojely až před Tbilisi. Fakt, že gruzínskou Jižní Osetii okupuje Rusko, se ani moc nezdůrazňo­val. Tak jako teď za „diverzanty a teroristy“jako by zanikal fakt, že Krym v roce 2014 svévolně anektovalo Rusko.

Místo toho Donald Trump říká, že Putin „na Ukrajinu nepůjde“(jako by tam už nebyl). A německý Spiegel tiskne článek o tom, jak americký generál Breedlove, do letoška vojenský šéf NATO, před dvěma lety přispěl ke konfliktu na Ukrajině, když chtěl dodávat zbraně Kyjevu: „Uniklé e-maily odhalují tajnou síť západních agitátorů kolem vojenského šéfa NATO, jehož přítomnost podněcoval­a na Ukrajině konflikt.“Hrome, odkud takový styl a dikci známe?

Hybridní válka se nevyčerpal­a tím, že Krym hladce obsadili „zelení mužíci“bez označení. Pokračuje stále. I tím, že někdy nelze rozeznat vojáky od cvoků či skutečných teroristů. Ale Ukrajinci to nevymyslel­i. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia