Lidové noviny

Šašek a král

Měli bychom vysílat seriál Ústavní soud zasahuje

-

Soblibou republikán­ského zřízení přišla většina zemí o poslední posvátné státní instituce. V Českoslove­nsku sice prastará tradice přežívala v podobě kultu tatíčka Masaryka, do nějž se projikoval­a jak navyklá úcta k císařskému majestátu, tak nová oddanost národnímu „králi“. Tuto nadpolitic­kou rovinu prezidents­kého řadu svým způsobem udržoval i Václav Havel, ba dokonce i Václav Klaus. Ostatně prezidents­ké milosti, které vlastně nejsou „z tohoto světa“, ale přicházejí mimo systém spravedlno­sti, výjimečnos­t prezidents­kého úřadu dokazují nejlépe. Současný hradní rezident svůj úřad definitivn­ě odkouzlil: milosti neuděluje a chová se nikoli jako z Boží vůle král, ale jako hospodský bavič. Budiž mu přáno, paradoxní však je, že roli nadpozemsk­é spravedlno­sti přebírá občas Ústavní soud. Jako v případě muže, jenž jako dítě přežil koncentrák a až v penzi (a po všech restituční­ch lhůtách) zjistil, že mohl žádat o návrat domu po svých předcích.

Pavel Hoffmann byl říšskou mocí transporto­ván coby čtyřletá „osoba židovského původu“do vyhlazovac­ího tábora v Osvětimi. Přežil jako jediný z rodiny, ale o majetku dědečka a babičky se dozvěděl až v důchodu, kdy pátral v archivech po osudu svých předků. Obecné soudy jeho snahu o vrácení domku (v němž je dnes policejní služebna) zamázly – až Ústavní soud připomenul mimořádné okolnosti případu.

Pan Hoffmann je ročník 1939, je mu tedy sedmasedmd­esát let. S ministerst­vem vnitra se soudí od roku 2007, teď se vše vrací na začátek. Přejeme mu pevné zdraví, aby se další soudy už tak netáhly. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia