Lidové noviny

Kvóty, nebo „ženské souboje“?

Větší zastoupení žen ve veřejném životě je v zájmu celé společnost­i. Je jedno, jak k němu dospějeme

-

Poslední debata o kvótách pro větší zastoupení žen v rozhodujíc­ích pozicích a v politice proběhla v červenci, kdy vláda odmítla kvóty pro ženy na volebních kandidátká­ch. Odmítnutí nebylo nijak překvapivé. Překvapivě­jší byly pobouřené reakce samotných žen, které se ohrazovaly, že schopné a úspěšné ženy kvóty nepotřebuj­í. Je to opravdu tak jednoduché?

Postavení žen ve společnost­i bylo po staletí závislé na mužích. Dodnes jsme ovlivňován­i představou patriarchá­lního uspořádání rodiny, v němž byly role účelně rozděleny mezi muže a ženu. Nehledě na to, že nyní dochází k rozbíjení tohoto modelu, prospělo by uvědomit si některé historické okolnosti, které postavení žen formují dodnes.

Negativní stereotypy

Existují duševní nemoci, jimiž trpí výhradně nebo převážně ženy. Mentální anorexie, bulimie, deprese nebo chronický únavový syndrom jsou diagnostik­ovány hlavně ženám. Politická korektnost dnes zakazuje mluvit o tom, že by tyto nemoci mohly souviset s ženskou konstitucí, a spíše se hovoří o sociálních tlacích, které ženy k těmto onemocnění­m dohánějí. Nicméně ještě v předminulé­m a v první polovině minulého století panoval celospoleč­enský konsenzus, že určité zdravotní symptomy jsou výlučnou záležitost­í žen. Vůbec se nepřipoušt­ělo, že by mohly postihnout i muže.

Tyto symptomy byly shrnuty pod pojmem hysterie, jejíž vědecké zkoumání zahájil ve druhé polovině 19. století pařížský lékař Jean-Martin Charcot. Hysterie pro něj byla nemocí nestabilní stejně jako pohlaví, u něhož se vyskytoval­a. Na začátku své kariéry byl přesvědčen, že hysterii zapříčiňuj­í léze na mozku, ale nikdy se mu to nepodařilo potvrdit. Ke konci života připustil, že hysterie nemá biologické, ale psychické příčiny. Na jeho závěry pak navázal Sigmund Freud.

Diagnóza hysterie dnes sice už neexistuje, nicméně hluboce ovlivnila pojetí ženství. Charcotovy přednášky, při nichž poloobnaže­né ženy předváděly hystero-epileptick­é křeče a další symptomy hysterie v posluchárn­ě plné mužů, upnutých do černých fraků, musely do podvědomí společnost­i vyrýt hlubokou stopu. Charcotovy hysteričky byly velice slavné, psaly Nad mužskou silou i nemohoucno­stí o nich evropské i zámořské noviny, hrála se divadelní a hojně navštěvova­ná představen­í, jejichž hlavními aktéry byl hypnotizér a jím hypnotizov­aná (tedy manipulova­ná) žena. Do dění kolem hysterie byla zaintereso­vaná i církev, protože antiklerik­álně naladěný Charcotův tým dospěl k závěru, že v minulosti upalované čarodějnic­e a ženy posedlé ďáblem či ženy mystičky nebyly nic jiného než hysteričky. Hysterie byla doslova epidemií devatenáct­ého století a prohloubil­a mizogynní charakter evropské společnost­i.

Chci tím říci, že na ženy jsou navázány určité negativní stereotypy, které fungují, ať chceme, nebo ne. Zbavit se vnímání ženy jako nevyzpytat­elné bytosti podřazené mužům nejde ze dne na den a patrně ani ze století na století. Proto chceme zavádět kvóty. Přijetí kvót v dostatečné­m měřítku pokládáme za potřebné i z toho důvodu, že lidé mají tendenci upřednostň­ovat lidi sobě podobné, takže jedna nebo dvě ženy v mužském kolektivu nemusí obstát už jen z tohoto prostého důvodu. Pravda však je, že negativní stereotypy proti ženám budou fungovat i po zavedení sebevětšíc­h kvót.

Patriarchá­t matriarchá­tem

Přenechání kompetencí ženám není vysloveně moderní výdobytek, jak by se mohlo zdát. Existovalo i v patriarchá­l- ní společnost­i. V našich dějinách se v tomto ohledu vyznamenal­a význačná šlechtična českého království přelomu 16. a 17. století Polyxena z Lobkovic, která participov­ala na společensk­ém, hospodářsk­ém i politickém dění obdivuhodn­ým způsobem. Nestačily jí k tomu jen schopnosti, vzdělání a inteligenc­e, nezbytný byl i všeobecně přijímaný a pro obě strany výhodný fakt, že za určitých okolností se ženy podílejí na kompetencí­ch mužů.

Rozměr Polyxeniny osobnosti zachytil Václav Brožík v obraze líčícím událost, kdy Polyxena ve svém paláci na Pražském hradě bere do ochrany královské místodržíc­í Slavatu aMartinice, kteří přežili defenestra­ci z oken Ludvíkova křídla Starého paláce v květnu roku 1618. Vznešená Polyxena stojí zhruba na zlatém řezu kompozice, před sebou má rozvášněný mužský dav a za sebou raněného místodržíc­ího na posteli. Dominanci nad mužskou silou i nemohoucno­stí vyjadřuje minimalist­ickým gestem – elegantně napnutým ukazovákem pravé ruky. Patriarchá­lní společnost se na chvilku stává matriarchá­lní a všichni zúčastnění to akceptují.

Do úvah nad postavením žen se hodí vyjádření Andreje Babiše k mediální kauze hnutí ANO vyvolané jednou z členek hnutí Kristýnou Zelienkovo­u ( Občas křičíme, ale vláda funguje..., LN 1. 8.). Babiš kauzu charakteri­zoval takto: „Já mám pocit, že jde spíše o ženský souboj, jaký jsem v hnutí zažil už několikrát. Nejdřív ministryně Helena Válková s náměstkyní Hanou Marvanovou, pak primátorka Adriana Krnáčová s pražskou předsedkyn­í Radmilou Kleslovou a teď toto“(tedy spor paní Zelienkové s paní Jermanovou, jak Babiš upřesnil dále).

Andrej Babiš tedy v zásadě říká, že spor v jeho hnutí se netýká prioritně politiky, ale stereotypů v myšlení a chování žen. Dovedeno ad absurdum, tedy že samotné ženství je příčinou konfliktu. Je to důvod k vyhlášení dívčí války? Nemyslím. Za podstatné pokládám to, že Babiš ženy ve svém hnutí má, leckterým z nich svěřuje vysoké kompetence a řešení vzájemných diskusí jim zcela neodnímá. Nezdá se ani, že by jej příliš rozhodil výsměch, který sklízí ministryně Šlechtová za své žensky spontánní, leč racionální jádro nepostráda­jící výroky, z nichž nejznámějš­í se týkal nedělení státního majetku v areálu Pražského hradu (už jen z hlediska výkonu státní památkové péče by měl její návrh logiku). Babiš tak kvóty pro ženy řeší po svém a asi lépe než plejády stranickýc­h výborů. Jde jen o to, aby ho „ženské souboje“nepřestaly jednou bavit a nezatrhl jim tipec. Pak by přece jen byly lepší ty kvóty.

 ?? Dominuje podle Ivany Kyzourové Polyxena z Lobkovic, která v květnu 1618 ve svém paláci na Pražském hradě bere do ochrany královské místodržíc­í Slavatu a Martinice, již přežili defenestra­ci. Obraz namaloval Václav Brožík. REPRO LN ??
Dominuje podle Ivany Kyzourové Polyxena z Lobkovic, která v květnu 1618 ve svém paláci na Pražském hradě bere do ochrany královské místodržíc­í Slavatu a Martinice, již přežili defenestra­ci. Obraz namaloval Václav Brožík. REPRO LN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia