Lidové noviny

Bankám rostou zisky. Pomohla jim Visa

- VOJTĚCH WOLF

Bankovnímu sektoru se daří. Tuzemské finanční domy hlásí nárůst zisků. Napomohl tomu i prodej podílu v karetní společnost­i Visa Europe.

PRAHA Všechny největší české banky, kam patří Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB a UniCredit Bank, ohlásily pololetní nárůst zisků. Naposledy včera uvedla Českoslove­nská obchodní banka, že se jí meziročně zvýšil zisk ze sedmi miliard na 8,3 miliardy korun. Podobný nárůst zaznamenal­a i Česká spořitelna amírnější nárůst, na 6,7 miliardy, ohlásila Komerční banka.

K výborným ziskům pomohl bankám zásadní obchod. Prodej jejich podílů v karetní společnost­i Visa Europe.

Historicky největší pololetní zisk

Jen Komerční banka si takto vylepšila zisk o nezdaněnýc­h 959 milionů korun. Bez započtení prodeje by zisk banky meziročně poklesl o necelých 11 procent.

ČSOB pak za podíl ve Visa Europe získala 1,3 miliardy korun před zdaněním a Česká spořitelna si přišla na 1,4 miliardy korun. Prodej Visy tak přinesl velké trojce celkem 3,66 miliardy korun.

„Výnos z prodeje podílu ve společnost­i Visa Europe nám umožnil dosáhnout historicky nejvyššího pololetníh­o zisku,“uvedl včera generální ředitel ČSOB John Hollows.

Bez tohoto obchodu by byly výsledky bankovních domů o něco horší. Například ČSOB dosáhla za prvních šest měsíců letošního roku návratnost­i vlastní- ho kapitálu (ROE) ve výši 18,9 procenta. Loni činil stejný ukazatel 16,9 procenta. Bez prodeje Visy by ale klesl na 16,5 procenta.

Zahraniční­m matkám posílají více

Návratnost kapitálu u českých bank se dlouhodobě snižuje. Například u České spořitelny se snížila z 14,5, kterých banka dosahovala v roce 2014, na loňských 13 procent. Podobně u Komerční banky došlo k poklesu z necelých 13 procent na 12,2 procenta.

Banky přitom svým zahraniční­m matkám posílají stále více peněz. Zatímco společný zisk ČS, KB a ČSOB činil v posledních dvou letech prakticky totožnou sumu ( v roce 2014 to bylo 41,27 miliardy korun a o rok později 41,87 miliardy), odvedená dividenda vzrostla z 31,61 miliardy korun na 34,58 miliardy.

Například skupina ČSOB odvedla do Belgie celý svůj loňský zisk, který činil 14,78 miliardy korun, v případě České spořitelny se pak vyplacená dividenda meziročně zvýšila o 1,4 miliardy korun na 12,8 miliardy, Komerční banka mateřské Société Générale poslala sedm miliard korun.

Zahraniční­m vlastníkům českých bank se peníze hodily. Podle nedávno zveřejněný­ch výsledků zátěžových testů Evropského bankovního úřadu (testováno bylo 51 významných bank – pozn. red.) nedopadli někteří z nich zrovna nejlépe. Na rozdíl od italské Monte dei Paschi di Siena či irské Allied Irish Bank tak matky českých bank splnily minimální požadavek ve výši 4,5 procenta kvalitního kapitálu vůči celkovému objemu poskytnutý­ch půjček. Přesto se ale Raiffeisen­bank, UniCredit, Société Générale či Erste, které patří Česká spořitelna, zařadily mezi dvanáct bank s nejhorším výsledkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia