Lidové noviny

Metro bude mít poprvé plastové sedačky

- MICHAL PAVEC

PRAHA Nejnovější soupravy pražského metra se blíží k polovině své životnosti. Dopravní podnik proto začal řešit, jak vlaky s označením M1 – jezdící na lince C – upravit. Spolu s firmou Siemens už nyní zkouší nové prvky, kterými postupně nahradí opotřebova­né vybavení.

Jde o změny, které budou z pohledu cestujícíc­h revoluční. Vů- bec poprvé v historii pražského metra se pasažéři usadí na plastové sedačky – v první testovací soupravě zřejmě už letos v listopadu. Technici zkouší také novou podobu osvětlení. Klasické zářivky nahradí LED svítidla.

První vůz M1, vyrobený konsorciem firem ČKD Praha, Siemens a Adtranz, vyjel na lince C v lednu roku 2000 a postupně přibývaly další vlaky. Odhadovaná životnost těchto souprav se pohy- buje kolem třiceti let. „První vlaky na lince C se pomalu blíží k polovině životnosti spojené s nejvyšším stupněm údržby. Proto již diskutujem­e i o úpravách v interiéru, který se běžným provozem samozřejmě postupně opotřebová­vá,“vysvětlil Roman Kokšal, který v české pobočce Siemensu vede divizi mobility. Siemens má na starosti údržbu souprav a depa na trase C, vedoucí z Hájů do Letňan.

Nejviditel­nější novinkou budou už zmíněné sedačky z plastu. Ve starších soupravách, vyrobených v bývalém Sovětském svazu, seděli cestující na podélných lavicích potažených koženkou. Poslední takto vybavený vůz vyjel na trať v roce 2009. Po rekonstruk­ci dostaly tyto soupravy klasické sedačky s látkovým polstrován­ím. Obdobné sezení nabídly i vlaky M1.

„Plastové sedačky ve vozech pražského metra nikdy nebyly,“potvrdil vedoucí archivu pražského dopravního podniku Pavel Fojtík. Tento materiál je typický třeba pro tramvaje T3 v původní podobě. Plastové sezení mají také tramvajové soupravy z nové série modelu 15T, které Praha odebírá od Škody Transporta­tion. O jiné než plastové variantě pro vlaky na „céčku“zatím v dopravním podniku a Siemensu neuvažují.

Další novinkou, kterou technici zkouší, je výše zmíněné LED osvětlení. Jeho trubice by měly nahradit dosud používané zářivky. Tvar zůstane stejný, ale světlo by mělo mít trochu odlišné vlastnosti a všímaví cestující zřejmě změnu zaregistru­jí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia