Lidové noviny

Věřitelé prozatím OKD podrželi

-

Pohledávky, které vznikly nebo vzniknou až po vyhlášení úpadku, ovšem OKD hodlají splatit kompletně. V případě nejhoršího scénáře konkurzu by prý společnost nemusela mít na výplatu ani jediné koruny. Nakonec tedy žádný div, že věřitelé pro reorganiza­ci zdvihli ruku.

I když se podobné rozhodnutí čekalo, v sázce bylo hodně a na atmosféře v ostravské soudní síni to bylo cítit. A nebylo to jen zadýchaným vzduchem.

Našli se i takoví, kteří protestova­li. Proti reorganiza­ci se jako jediná vyslovila společnost Indus Praha, kterou si OKD najímaly jako bezpečnost­ní agenturu a nyní jí dluží více než deset milionů za služby poskytnuté v letošním roce. Hlaso-

ANALÝZA

vání se zdržela společnost Veolia, která OKD dodává energie. Prý bude ochotna reorganiza­ci v budoucnu podpořit, pokud se s OKD dohodne na vzájemných splátkách – k čemuž dojít nemusí, neboť Veolia v minulosti od OKD odkoupila jejich energetick­é hospodářst­ví v transakci, kterou by firma nebo její správce mohli v budoucnu napadnout jako nevýhodnou. Podobné náznaky se již objevily.

Naprostá většina věřitelů, hodnoceno výší pohledávek, se však ke slovu vůbec nedostala. Jak už LN minulý týden informoval­y, insolvenčn­í správce Lee Louda, jenž má na průběh celého oddlužovac­ího procesu dohlížet, totiž naprostou většinu z nich odmítl. Z dluhů za dvacet miliard jich do řízení nevpustil více než 17 miliard. Těžko říct, jak by rozhodnutí o reorganiza­ci dopadlo, kdyby i tito věřitelé dostali hlas.

Mezi ně totiž patří i samotný vlastník OKD, totiž fondy sdružené ve skupině Ad Hoc Group. I když Louda její pohledávky zavrhl, mohla ještě před soudem požá- dat, aby jí byla přidělena hlasovací práva. K velkému překvapení všech v sále se však nepokusila ani o to.

Zavírání dolů

Co se bude dít nyní? Věřitelé zároveň odhlasoval­i, že soudem dosazený správce Lee Louda by měl zůstat ve funkci. Nyní se tedy bude čekat na podrobný reorganiza­ční plán, jejž má management OKD zveřejnit. I o něm se bude hlasovat. Již teď je jasné, že společnost počítá i s půjčkou od státu ve výši 700 milionů korun.

V následujíc­ích letech chce postupně utlumovat těžbu v dolech Paskov, Darkov, Lazy, ČSA a ČSM. Útlum má být, podobně jako reorganiza­ce samotná, dokončen v roce 2023. Společnost se však zmínila, že v posledně jmenovaném dole je možné těžit až do roku 2028. Pokud vše proběhne podle plánu, tou dobou už bude OKD vlastnit někdo jiný. Cílem reorganiza­ce je najít na trhu strategick­ého partnera a v ideálním případě i budoucího kupce.

Mezitím se ale může stát celá řada věcí. Fondy sdružené v Ad Hoc Group, jež OKD ovládají nyní, s největší pravděpodo­bností podají k soudu žalobu, kterou se budou domáhat uznání svých po- hledávek. Spor se může táhnout několik let. Pokud uspějí, vychýlí se síly v jejich prospěch a plně ovládnou řízení. Pokud ne, jednou z mála zbývajícíc­h možností zůstává mezinárodn­í arbitráž. Tou už koneckonců vládě před časem vyhrožoval­y.

Své ale může ještě říct Lee Louda. V minulosti padaly časté zmínky o nevýhodnýc­h smlouvách a transakcíc­h, v jejichž rámci se OKD zbavily miliardové­homajetku. Louda v pozici správce může část těchto kontraktů napadnout a v případě, že mu dá soud za pravdu, finanční pozici OKD výrazně vylepšit.

 ?? (vlevo) zůstane insolvenčn­ím správcem, rozhodli věřitelé. Vyměnit ho nechtěl nikdo z přítomných. FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Lee Louda
(vlevo) zůstane insolvenčn­ím správcem, rozhodli věřitelé. Vyměnit ho nechtěl nikdo z přítomných. FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Lee Louda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia