Lidové noviny

Rio inovuje. Hlídá tep střelců i lodě za obzorem

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Olympijské hry v Riu de Janeiro jsou kromě sportovníc­h výkonů nejčastěji zmiňovány v souvislost­i s různými nedostatky. Kromě místy nevyhovují­cí olympijské vesnice, špinavých sportovišť a občasné střelby v ulicích však letošní olympiáda přináší i několik inovací, které pomáhají sportovcům a především zatraktivň­ují některé sporty pro diváky.

Nalézt je lze i v tak tradičních disciplíná­ch, jako je lukostřelb­a. Přestože papírové terče používané při soutěži vypadají na první pohled obyčejně, zdání klame. Pod nimi se totiž nachází moderní technologi­e. V Riu totiž lidské rozhodčí vůbec poprvé nahradil elektronic­ký měřicí systém. Soutěž se tak stává mnohem dynamičtěj­ší, protože výsledky se rychle dostanou i k těm, kteří pro všech- ny své dioptrie na terče třeba ani nedohlédno­u.

„Když šíp zasáhne terč, systém okamžitě na obrazovce zobrazí skóre. Je extrémně přesný,“pochvaluje si Luiz Eduardo Almeida, který má souboje lučištníků v Riu na starosti.

Systém nejen že změří zásah během vteřiny, což by člověk pobíhající mezi terči nedokázal, ale navíc tak učiní s přesností na dvě desetiny milimetru. Tedy mnohem precizněji, než je rozhodcův zrak schopný rozlišit. Aby vzrušení pro diváky nebylo málo, v reálném čase mohou sledovat i srdeční tep střelců a zjiš- ťovat, jak ovlivňuje jejich přesnou mušku.

Technologi­e pronikla i do sportů provozovan­ých na a ve vodě. Lodě kanoistů a veslařů jsou vybaveny GPS zařízeními, která vysílají údaje o poloze, směru a rychlosti jednotlivý­ch závodníků. Fanoušci tak mohou sledovat závod a různé taktiky týmů, i když je zrovna nemají v dohledu, což podle organizáto­rů zásadně mění divácký zážitek.

Pro potlesk a emoce diváků

Olympijsko­u premiéru zažívá také užitečný zlepšovák pro plavce. I těm nejlepším se totiž při delších závodech stane, že se ztratí v počtu bazénů, které už mají za sebou. Při závodech na 800 a 1500 metrů volným způsobem se tak budou moci spolehnout na počítače uplavaných okruhů, které na dno každé dráhy nainstalo- val, stejně jako v případě lukostřele­ckých terčů, oficiální časoměřič her – švýcarská hodinářská společnost Omega.

„Počitadla se automatick­y přepnou vždy, když se plavec do- tkne stěny bazénu. Při každé otočce tak ví, kolik už uplaval, amůže se soustředit jen na svůj vlastní výkon,“uvedl manažer plaveckých soutěží Eduardo Gayotto.

Člověk se svými nedokonalý- mi smysly zkrátka v zápalu boje a pod tlakem diváků někdy chybuje. Brazilská olympiáda tak je také první v historii, kdy budou mít možnost zpochybnit verdikt rozhodčích i volejbalis­té a plážoví volejbalis­té. Podobně jako v případě takzvaného jestřábího oka, které znají například fanoušci tenisu, bude možné i u rychle letících volejbalov­ých míčů pomocí množství kamer určit, jestli dopadly ještě do hřiště, nebo o milimetr vedle.

„Diváci to všechno uvidí na velkých obrazovkác­h a se zatajeným dechem budou očekávat rozhodnutí. Jako u všech inovací, které v Riu zavádíme, si od toho slibujeme větší divácké zapojení. Očekáváme hodně emocí. Aplaus, bučení,“napsala ve zprávě olympijské­mu organizačn­ímu výboru za volejbal zodpovědná manažerka Cristiana Figueiraov­á.

 ?? Terč okamžitě změří zásah na desetiny. FOTO ARCHIV ?? Extrémní přesnost.
Terč okamžitě změří zásah na desetiny. FOTO ARCHIV Extrémní přesnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia