Lidové noviny

Cena zlata se zvýšila o pětinu

-

Investiční poptávka po zlatě dosáhla v prvním pololetí rekordu a jen ve druhém čtvrtletí se investice více než zdvojnásob­ily na 448 milionů tun. Zájem o žlutý kov, jak se zlatu často říká, se zvyšoval hlavně mezi fondy ETF. Nákupy zlatých šperků se naopak snížily, menší zájem o zlato měli zejména Číňané a Indové, kteří jsou největšími spotřebite­li zlata na světě.

LONDÝN/PRAHA

Celková poptávka po zlatě v první polovině roku dosáhla 2335 tun, což představuj­e meziroční nárůst o 15 procent a druhý nejvyšší takový údaj v historii.

Za nárůstem ve druhém kvartálu stojí kromě jiného investice od fondů ETF. Ty se zvýšily na 237 tun. Před rokem se jejich zájem o zlato naopak snižoval.

Podle Alistaira Hewitta zWGC existují tři hlavní důvody, kvůli nimž institucio­nální investoři zvyšují nákupy zlata. „Prvním je bezpříklad­né uvolňování měnové politiky, zejména ten škodlivý rozmach záporných úrokových sazeb. Za druhé je to stále méně předvídate­lná politika, jak výstižně ukázal brexit, a konečně pomalejší tempo zvyšování úrokových sazeb v USA a s tím spojený slabší dolar,“poznamenal Hewitt.

Vyšší poptávka po zlatě způso- bila, že cena kovu se během pololetí zvýšila asi o čtvrtinu. To je největší procentuál­ní nárůst za více než 35 let.

Prudký růst cen ale ovlivnil celkové složení poptávky. Investoři, kteří nákupem zlata chtějí rozložit investiční riziko, vytlačili tradičně silné nákupy šperků, a vůbec poprvé se tak v prvním pololetí stali největším jednotlivý­m komponente­m v celkovém mixu zá- jemců o zlato. Po referendu o vystoupení Británie z EU zaznamenal­y nárůst poptávky po investiční­m zlatě také české firmy. „Cena zlata se v českých korunách od začátku roku zvedla, protože mnoho klientů má zlato jako alternativ­u k nízko úročeným spořicím účtům a termínovan­ým vkladům,“řekl předseda Asociace pro investiční kovy a mince Vladimír Brůna. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia