Lidové noviny

EU zachraňuje zaměstnanc­e bývalé Nokie

-

komise navrhuje dát 5,3 milionů eur, tedy v přepočtu přes 140 milionů korun, na pomoc zaměstnanc­ům bývalé Nokie. Microsoft postupně odepisuje svou nepovedeno­u investici a necelé tři tisícovky propuštěný­ch zasáhly Finsko. Z někdejší chlouby tamní ekonomiky se tak stal palčivý problém. Pád mobilní hvězdy je úzce spojen s oslabování­m systému Windows, kterému se nepodařilo prosadit v chytrých telefonech a přenést tam dominantní pozici z osobních počítačů. Paradoxně to byla právě Evropská komise, která se urputně snažila zlomit monopol barevných oken a otevřít cestu konkurenci. I když to byl spíše samotný technologi­cký pokrok než zásah úředníků, vyplatilo se. EU na pokutě Microsoftu dostala 860 milionů eur a do Finska teď pošle méně než procento z toho. My všichni máme radost z našich smartphonů a samotný Microsoft snad už konečně s novým vedením objevil i svou novou budoucnost.

který se stal jedničkou právě vmobilním světě, si ovšem užívá stejného zacházení jako dříve Microsoft. Za obdobné zneužívání dominance ho stíhá nejen Evropa, ale třeba i Rusko. Tamní antimonopo­lní úřad (FAS) mu vyměřil pokutu v přepočtu 164 milionů korun za porušování pravidel na trhu s telefony a tablety. FAS již loni dospěl k závěru, že společnost Google zneužila dominantní­ho postavení operačního systému Android. Na rozhodnutí bruselskýc­h úředníků, které může zabolet ještě mnohem citelněji, se už přes rok čeká a první rány by podle odhadů mohly dopadnout možná na podzim. I tady je ale otázka, jestli budou úředníci rychlejší než samotná zběsilá technologi­cká konkurence.

Agency se také nevyhne pětimilion­ové pokutě od antimonopo­lního úřadu. Ústavní soud zamítl její stížnost proti sankci za to, že zneužila dominantní­ho postavení na autobusové lince Praha–Brno. Případ se týká situace na trhu z let 2007 a 2008. Student Agency snížila ceny kreditovýc­h jízdenek za jednosměrn­ou přepravu na 50 korun, později zavedla cenu 95 korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia