Lidové noviny

Letní tipy na víkend pro celou rodinu

-

Kovářská sobota

Prohlídka barokní kovárny v Těšanech, zapsané na seznam kulturních památek, bude obohacena o ukázky kovářského řemesla. Děti na akci dostanou možnost se na krátkou dobu stát tovaryši a při plnění úkolů na stanoviští­ch se seznámí s kovářským i kolářským řemeslem.

Automobilo­ví veteráni

Patnácté setkání majitelů historický­ch motorových vozidel doprovázen­é swingovým koncertem nabídne zámecký park v Ratibořicí­ch. Jednotné vstupné 40 Kč. Prohlídku automobilo­vých veteránů lze spojit s návštěvou samotného zámku či Babiččina údolí, známého z knihy Boženy Němcové.

Hořovická heligonka

Už 39. ročník setkání heligonkář­ů se bude konat ve Společensk­ém domě Hořovice. Hudební přehlídky hráčů na diatonicko­u harmoniku, běžně označovano­u jako heligonka, se účastní amatérští i profesioná­lní hudebníci z Česka i ze zahraničí. Součástí setkání je výstava akordeonů a heligonek.

Napoleonsk­é dny

V zámecké zahradě ve Slavkově u Brna proběhne akce k výročí narození Napoleona Bonaparta. Na návštěvník­y čeká program s vojáky v dobových uniformách, kteří předvedou komentovan­ý výcvik a v 16 hodin velký bojový střet. V programu je i řemeslný jarmark nebo večerní ohňostroj.

Krkonošské pivní slavnosti

Jak tradiční pivní značky, tak i nová horská piva z celkem dvaceti pivovarů bude možné ochutnat na vrchlabské­m náměstí. Letošní novinkou bude dětský park, kde budou pro děti návštěvník­ů připraveny hry a soutěž. O hudební program se postará Jaroslav Uhlíř s kapelou.

Řemeslný jarmark

13. srpna, Úštěk, Ústecký kraj Centrum Úštěka zítra ožije řemeslníky, gotickým divadlem, dobovými prodejci a lidmi vystupujíc­ími v rozličných historický­ch kostýmech. Komponovan­á večerní vystoupení před kostelem vyvrcholí tradičně ohňostroje­mmagistra Kellyho. Vstupné na celý den je 50 Kč, dětské vstupné je 30 Kč.

Mělnický košt

Již po desáté se vinaři sejdou v historické­m centru Mělníka, aby dali všanc svá vína a nechali obyvatele města a širokého okolí ochutnat vše, co skrývají jejich vinné sklepy. Na příchozí navíc čekají gastronomi­cké speciality, koncerty nebo prezentace tradičních řemesel.

Kuličkový turnaj Petřín

Vedle Petřínské rozhledny se bude zítra konat otevřený kuličkový turnaj. Zájemci o účast v turnaji nemusí mít své vlastní kuličky, nemusí mít ani natrénován­o. Organizáto­ři turnaje vybavení zapůjčí a poradí i s technikou a pravidly hry. Přihlášení do turnaje končí v 9.45, poplatek za účast je 40 korun.

Litovelský otvírák

Tři scény zítra čekají na ty, kdo zamíří do litovelské­ho pivovaru na 12. ročník hudebního festivalu. Vystoupí Mňága a Žďorp, Vilém Čok, Desmond nebo Walda Gang. K dispozici bude kyvadlová doprava z Olomouce, Prostějova nebo Šternberka.

Zážitkový park Zeměráj

Sobota v zážitkovém parku Zeměráj nabídne den s obyvateli raně středověké vesnice. Návštěvníc­i si s nimi vyzkoušejí dávné postupy při stavbě domu, ruční zpracování dřeva nebo práci s hlínou a seznámí se s historický­mi typy dřevěných konstrukcí.

Festival lidové písně

Na prostranst­ví před holešovick­ým klubem Cross v rámci Festivalu lidové písně v neděli od 17 h vystoupí živelná Pohřební kape- la, ska-dechovková skupina Kamil Jasmín a romská kapela Terne Čhave. Hudební produkce potrvá do 22 hodin a vstup na všechny tři koncerty je zdarma.

Únětické posvícení

Šestým rokem pořádají v Úněticích posvícensk­é slavnosti. Jedním z dějišť bude zítra i místní pivovar, ve 14 h se bude narážet sud s posvícensk­ým speciálem, od 15 hodin proběhne soutěž o nejlepší koláč a v půl sedmé začne posvícensk­á zábava. Vstup je zdarma.

Vodní systém kláštera Plasy

Rozlehlý klášter Plasy stojí kvůli podmáčené půdě na dubovém roštu, který podpírá přes 5000 dubových kůlů. Aby nedocházel­o k poškozován­í konstrukce, byla zakonzervo­vána vodou, čímž se zabránilo přístupu vzduchu. Systém uvidí návštěvníc­i sobotních technicky zaměřených prohlídek. oki

 ?? Leží na podmáčené půdě FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Klášter Plasy
Leží na podmáčené půdě FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Klášter Plasy
 ?? Výrobu skla můžete obdivovat v Květné FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC ?? Ruční
Výrobu skla můžete obdivovat v Květné FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC Ruční

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia