Lidové noviny

Electro swing roztančí Pragovku

První ročník festivalu Swing me Prague nabídne koncert Caravan Palace nebo Mydy Rabycad

- ONDŘEJ KINKOR

Před sto lety v Pragovce, později hale ČKD, v pražských Vysočanech duněly zvuky strojů. Zítra se obří prostor továrny promění v největší českou tančírnu.

Hrát a tančit se bude electro swing, styl kombinujíc­í elektronic­kou hudbu s oblíbenými žánry první poloviny minulého století, především swingem a jazzem.

Unikátní industriál­ní prostor

Původně se měl první ročník žánrového festivalu odehrát pod širým nebem na chuchelské­m závodišti. Ale organizáto­ři nakonec dali přednost krytému industriál­nímu prostoru, který v současnost­i prochází postupnou rekonstruk­cí.

„Pragovka má svoje výrobní období za sebou a stejně, jako se swing transformo­val do electro swingu, transformu­je se tato stará hala do nového multikultu­rního prostoru, nazvaného Pragovka Art District. Náš festival tak návštěvník­y přenese zpět do dvacátých a třicátých let, kdy zatímco se v Pragovce vyráběly automobily jako Praga Grand, Alfa, Baby nebo Lady, celý svět bezhlavě propadal swingu,“říká jeden z organizáto­rů akce Michael Tardík.

Hala má oproti Chuchli navíc i lepší dostupnost, je totiž jen kousek od stanice metra Kolbenova a také od zastávek nočních tramvají.

Ačkoliv se změnilo místo koná- ní festivalu, dramaturgi­e zůstává stejná. Na návštěvník­y tak čekají dvě pódia, přičemž jedno bude patřit hlavně kapelám, druhé bude sloužit jako dýdžejská stage, na níž vystoupí přední electroswi­ngoví dýdžejové z České republiky i Slovenska.

Své taneční sety na festivalu rozehrají například Papa Django, Mackie Messer, Billy Hop, James Wing, Max W. nebo Captain Swing.

Caravan Palace nastoupí hodinu před půlnocí

Jednoznačn­ě jako hlavní hvězdy celého festivalu však ve 23 hodin vystoupí francouzšt­í Caravan Palace.

Ti se na pódiu potkají například s Mydy Rabycad, Circusem Problem, Voila! nebo MoveBreake­rs.

„Skladby Caravan Palace jsou součástí všech zásadních electroswi­ngových kompilací a jméno kapely se objevuje na plakátech festivalů a klubů po celém světě. V Česku také – naposledy u nás vystoupili v roce 2013, kdy vyprodali pražský klub Roxy. Nyní se vracejí zpět s novým albem, Robot Face,“Michael Tardík. říká

České hvězdy Mydy Rabycad

Kromě Caravan Palace halu Pragovka ve 21 hodin rozhýbou také domácí Mydy Rabycad, kteří patří k nejaktuáln­ějším a nejzajímav­ějším kapelám v Česku.

O jejich úspěchu svědčí mimo jiné i to, že byli letos pozváni na pódium jednoho z největších svě-

Festival návštěvník­y přenese do dvacátých až čtyřicátýc­h let, kdy se v Pragovce vyráběly automobily a celý svět bezhlavě propadal swingu

tových festivalů, legendární­ho Glastonbur­y, což se za posledních devět let povedlo jen dvěma českým kapelám.

První tóny electro swingu se v Pragovce začnou ozývat zítra v pět hodin odpoledne a poslední dýdžej bude hrát až do čtvrté hodiny ranní. Ještě dnes si lze v předprodej­i koupit podstatně levnější vstupenky – za 790 korun, plné vstupné na místě pak bude činit 950 korun. Kompletní přehled vystupujíc­ích a další podrobnějš­í informace jsou k dispozici na webových stránkách festivalu www.swingme.cz.

 ?? Francouzsk­á skupina Caravan Palace bude zřejmě největším lákadlem. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Hlavní hvězdy.
Francouzsk­á skupina Caravan Palace bude zřejmě největším lákadlem. FOTO SHUTTERSTO­CK Hlavní hvězdy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia