Lidové noviny

Přes útrapy vstříc medailím

-

„Nikdy jsem nezažila pocit, jaký mám tady,“rozplývala se Kvitová.

Třetí díl dramatu zimního brazilskéh­o odpoledne obstaraly Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. V další napínavé bitvě se přetahoval­y s Kasatkinov­ou a Kuzněcovov­ou. Jako přízrak se před nimi zjevily tři ruské mečboly, když skóre ve třetí sadě doplynulo na 4:5 a 0–40. Statečně je vymazaly. A vzápětí triumfoval­y: 6:1, 4:6, 7:5.

Výsledek znamená jistou medaili ze čtyřhry, neboť se S + Š a H + H přinejhorš­ím střetnou v zápase o bronz.

Strýcová se Šafářovou dnes v semifinále vyzvou renomované duo Makarovová–Vesninová. Hlaváčková s Hradeckou se střetnou se Švýcarkami Bacsinszko­u a Hingisovou.

Tenisový festival mezi ploty, plachtami, nádržemi, sloupy a stany nakonec Češky zvládají bravurně, třebaže se výprava musela vyrovnat s řadou nepříjemno­stí.

Problémy s formou i se zdravím

Oslabila ji neúčast Karolíny Plíškové a vlastně i jejího trenéra Vaňka. Kvitovou letos potápěla vratká forma. Šafářovou přímo v Riu složila žaludeční nevolnost. Přesto může dosáhnout na tři vzácné „placky“.

Šestadvace­tiletá Kvitová až na brazilském betonu poprvé v sezoně posbírala čtyři výhry za sebou. Vůbec jí nevadí, že za ně nedostane štědrou odměnu ani porci bodů do žebříčku. „Teď jsem z toho vykolejená, ale příští mač budu brát jako semifinále na běžném turnaji,“řekla.

Celou středu pročekala, neboť její mač se Svitolinov­ou pořadatelé kvůli dešti zrušili až v 19.15 místního času. Na druhou stranu si odpočala po předchozí třízápasov­é šichtě, což se ve čtvrtek projevilo. „Nehrála jsem extra dobře,“tvrdila skromně v jedné z nejsladšíc­h chvil za poslední dva roky.

Svitolinov­ou přesto smázla ve velkém stylu. Ničila ji výborným servisem a přesně mířenými pumelicemi jako ve své nejslavněj­ší éře, když ji ještě nedrtila tréma, zdravotní potíže a soukromé trable. Zároveň se velmi dobře pohybovala a málo kazila. Do pátečního semifinále s Portoričan­kou Puigovou ušetřila slušnou porci energie. „Nikam jsem nepospícha­la,“řekla. „Klidně bych na kurtu strávila tři hodiny.“

Po chvíli však uznala, že se snažila protivnici hnát. Tloukla do balonů krátce po odskoku. Stoupající hvězdička Svitolinov­á působila pod drtivým tlakem naprosto bezbranně.

Kvitová se ocitla v sedmém nebi. Blaženě mávala na sportovce v hledišti. Mnozí přeběhli na dvorec číslo 2 z česko-italského thrilleru.

A pak ještě vyrazili na Hlaváčkovo­u s Hradeckou. I ony díky báječné podpoře bojovaly jako málokdy. Věčné solitérky jsou najednou součástí jednoho velkého týmu. „Jak se za stavu 0:3 ve druhém setu celá ta tribuna zvedla, z toho mi ještě teď naskakuje husí kůže,“tvrdila Strýcová. „Všichni křičeli: Česko, Česko! Neskutečně nás to nakoplo.“

Český tenis má v Riu jistotu medaile. A nemusí zůstat jen u jedné.

 ?? Lucie Šafářová, Barbora Strýcová zvládl nepříznivý vývoj čtvrtfinál­e otočit FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Český debl
Lucie Šafářová, Barbora Strýcová zvládl nepříznivý vývoj čtvrtfinál­e otočit FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Český debl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia