Lidové noviny

Záhada zelené vody

- ONDŘEJ KOPŘIVA

RIO DE JANEIRO / PRAHA Když se před úterním finále skoků do vody žen záhadně obarvila voda v bazénu nazeleno, pořadatelé ujišťovali, že problém odstraní. Stal se však přesný opak, brčálová barva se rozšířila i do sousedního bazénu pro vodní pólo. Nejprve se spekuloval­o o přemnožení vodní řasy v důsledku vyšších teplot, podle mluvčího her v Riu Maria Andrady je ale za neobvyklou barvou vody změna zásaditost­i způsobená příliš velkým množstvím lidských těl ve vodě.

„Chybou je, že jsme neodhadli chemický efekt, který na vodu může mít větší počet lidí,“připustil Andrada s tím, že kvalita vody nebyla monitorová­na tak důkladně, jak měla být, a situaci zhoršil i středeční déšť.

Po analyzován­í vzorků sice pořadatelé prohlásili, že zdravotní újma sportovcům při krátkodobé­m pobytu v zelené vodě nehrozí, přesto si například kapitán amerického týmu vodních pólistů Tony Azevedo po středečním čtvrtfinál­e proti Francii stěžoval, že na konci zápasu kvůli silnému pálení téměř nemohl otevřít oči. Pořadatelé to zřejmě ve snaze zelenou barvu z vody odstranit trochu „přepískli“s chlorem.

Odborníci na bazénovou chemii oslovení americkým deníkem The New York Times označili teorii o „příliš velkém počtu lidí ve vodě“za podivnou. „Vezměte si bazén Hard Rock v Las Vegas. O letních nedělích tam máme ve vodě přes 5000 lidí najednou, nejvíc jich tam bylo dokonce 8200, a nikdy nám voda nezezelena­la,“krčí rameny nad pochybením olympijský­ch pořadatelů Nate Hernandez, jehož firma se stará o kvalitu vody v hotelových bazénech v Kalifornii.

 ?? Byl rozdíl v barvě vody v obou bazénech zřejmý FOTO ČTK/ AP ?? Ještě v úterý
Byl rozdíl v barvě vody v obou bazénech zřejmý FOTO ČTK/ AP Ještě v úterý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia