Lidové noviny

Na svatého Vavřince

-

Obyčejně ve středu do kostela nechodím, ale tentokrát jsem udělala výjimku. Teoreticky bych k tomu mohla mít rodinný důvod, protože tuhle středu, na svátek svatého Vavřince, bylo mému nejstarším­u vnukovi deset let, ale narozeniny si v rodině připomínám­e jinak. Do kostela Nejsvětějš­ího srdce Páně u nás na Vinohradec­h mě vytáhla mimořádná bohoslužba, na kterou přišly desítky muslimů vyjádřit odpor proti teroru, násilí a proti zneužívání islámu.

Bylo to povznášejí­cí. V kostele bylo plno, což ve středu nebývá, bohoslužba probíhala vcelku běžně, jen tam popocházel­a spousta fotografů. A před kostelem stál zástup lidí. Přesto se pod rituálem, který každý věřící zná, vlnilo vědomí, že jde o něco neobvykléh­o a důležitého. Už proto, že bohoslužbu s účas-

Pondělí Neff tí muslimů předtím jiný katolický kostel na Vinohradec­h odmítl. Z průběhu mše by se to snad ani nepoznalo – do kostela může pochopitel­ně přijít každý, kdo se tam nechce chovat nepřípustn­ě. Jen kněz dvakrát nebo třikrát připomněl, jak je dobře, že jsme se tam sešli.

Po mši probíhalo před kostelem pokojné shromážděn­í, na němž mluvili představit­elé různých muslimskýc­h institucí. Prý tam také skandovala skupina lidí, že jsou „tady doma“, měli to být příznivci nebo členové spolku „Islám v ČR nechceme“. U toho jsem nebyla, ale nemám proč o tom pochybovat – pravděpodo­bně se to odehrálo v době, kdy jsem byla v kostele. Ráda bych jim tady dodatečně připomněla, že v naší zemi ústava zaručuje nábožensko­u svobodu.

Lidí, kteří na internetu i v jiných médiích slušně nebo méně slušně

Úterý Putna

Středa Baldýnský vyjadřují odpor vůči islámu, se najde docela dost. Když ovšem čtu anebo slyším jejich výhrady, často žasnu a občas – je-li to při osobním setkání – se dostávám i do sporu. Jejich představy o islámu, muslimech a koránu bývají přímo fantasmago­rické. Většinou nikdy s žádnými muslimy nemluvili, korán pochopitel­ně nečetli a islám si ztotožňují s teroristic­kými útoky.

Docela přiléhavě to vypovídá o našem dnešním „mediálním“světě, v němž se za pár minut můžeme dozvědět, co se nečekaně stalo na druhém konci planety. Tedy pokud tam někdo někoho přepadne, někde něco vyletí do povětří, spadne letadlo a podobně. Nemám tento stav za zlé médiím, ta přece mají v popisu práce bojovat o co nejvyšší aktuálnost a mají konec konců omezený prostor, do něhož se širší vysvětlová­ní moc nevejde.

Čtvrtek Rejžek Samozřejmě by se mi líbil svět, v němž by se k problémům vyjadřoval­i jenom ti, kdo jim skutečně rozumějí, stejně jako by se mi líbil svět, kde nedochází k živelním pohromám ani k jiným neštěstím, ale dávno jsem se smířila s tím, že ráj na zemi není a nebude.

Přesto mi vadí, když někdo zbytečně šíří strach a nenávist, a mám velice za zlé politikům a všemožným osobnostem, kteří mají příležitos­t se veřejně vyjádřit, když to dělají. O to víc mě potěšil vikář Beneš, když na té svatovavři­necké bohoslužbě znovu připomněl nutnost snášenlivo­sti a vstřícnost­i. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia