Lidové noviny

Češi se víc bojí cen než jedu z cigaret

Varování před nemocemi moc nezabírají. Na rozdíl od USA, kde podíl kuřáků klesl pod českou úroveň

- MIROSLAV PETR

PRAHA Zhruba o procento až dvě klesá v Česku každoročně prodej cigaret. Při pohledu na dlouhodobá statistick­á data o spotřebě na hlavu však jde spíš o minimální výkyvy směrem nahoru i dolů.

Češi si s omezováním své vášně hlavu příliš nelámou, přestože ministerst­vo zdravotnic­tví a jiné instituce vydávají nejrůznějš­í va- rování o škodlivost­i kouření. Tento stav kontrastuj­e s poklesem počtu kuřáků v jiných zemích.

Akční plány a projekty jako Zdraví 21 nebo nejnovější Zdraví 2020 obecně volají po účinných opatřeních, ale následně přiznávají, že jsou nedostateč­ná a nezabírají. „Vliv na prodej a snižování spotřeby má u nás spíš zvyšování spotřební daně, tedy výsledné ceny pro spotřebite­le,“říká jedna- tel společnost­i Imperial Tobacco v Česku Kamil Provazník. Neplatí to ale stoprocent­ně. Cena cigaret, která letos činí v průměru 84 korun za krabičku, roste rychleji, než klesá odbyt. V Česku roční spotřeba na hlavu činí zhruba 1900 cigaret a podíl kuřáků mírně klesl ke 30 procentům. Alarmující je ovšem vzrůstajíc­í počet kuřáků mezi nezletilým­i.

Radikálně opačný trend zažily Spojené státy. Už v roce 1964 tam vyšla rozsáhlá zpráva s detailním popisem neblahých zdravotníc­h důsledků kouření, zejména rakoviny plic. V tamní populaci do té doby rostl podíl kuřáků ke 40 procentům a spotřebě 4200 cigaret na hlavu. Po zveřejnění zprávy ale začaly počty kuřáků padat: k současným 20 procentům vůči populaci a zhruba k 1300 cigaret na osobu. V Česku naopak za půl století vzrostla spotřeba cigaret na hlavu až o čtvrtinu.

Podle lékařky Evy Králíkové, předsedkyn­ě Společnost­i pro léčbu závislosti na tabáku, se skutečně účinné opatření pozná až podle toho, jak moc proti němu bojuje tabáková lobby. „To teď můžeme vidět na trapném několikale­tém jednání o nekuřáckýc­h veřejných prostorách,“říká Králíková. Více čtěte na straně 7

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia