Lidové noviny

Krpálkova cesta

- ISTVÁN LÉKO

Vyplatilo se tak dlouho čekat na první zlato pro Česko. Na fantastick­ý pochod Lukáše Krpálka za jeho cílem budeme ještě dlouho vzpomínat. Je povznášejí­cí vidět šťastného chlapa, který po více než deseti letech odříkání a tvrdé práce konečně uskutečnil svůj sen. Přitom zůstal čistý, mám na mysli doping, a skromný.

Hrdina z Vysočiny by měl být vzorem pro dospívajíc­í chlapce. Seriózní psychologo­vé a sociologov­é již delší dobu poukazují na globální jev, že mladí kluci jsou nejvíce ohroženou částí společnost­i. Chybí jim správné vzory, vůle, jsou zakomplexo­vaní, málo dominantní, nedostateč­ně motivovaní pro výkon, selhávají nejen ve školních lavicích, ale i v práci či ve vztazích. Jak říká světoznámý vědec Philip Zimbardo, chybějící vzor otce, počítačové hry a porno ničí příští mužskou generaci. Dokumentar­isté by teď už mohli natočit film i o Lukáši Krpálkovi a nevěnovat se většinou jen příběhům loserů jen proto, že je to trendy.

Nevím přesně, kolik Lukáš Krpálek dostane za zlatou olympijsko­u medaili. Ale určitě si to i s možnými příjmy z reklamy bohatě zaslouží. Už jen proto, že ukázal zejména mladým lidem, kteří se bojí jít za svým snem a předem vzdávají boj, že existuje i jiná cesta. Ta Krpálkova.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia