Lidové noviny

Web Lítačky vyřadili hackeři

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Problémy s tramvajenk­ami Praha už zná. Poté, co se potýkala s červenou kartou Opencard, se včera dostala do úzkých i zelená Lítačka. Víc než hodinu si kar- tu zájemci nemohli objednávat po internetu, tedy zadarmo. Ti, kteří o kartu žádají na místě, platí poplatek.

Výpadek začal před třetí odpoledne, trval minimálně hodinu. Podle pražského magistrátu jej způsobil hackerský útok. „Chyba není na naší straně. Poskytovat­el hostingu čelí masivnímu hackerském­u DDoS útoku. Do budoucna zvážíme, zda nebudeme mít i alternativ­ního poskytovat­ele, abychom podobným problémům zabránili. Data Pražanů ohrožena nejsou a k žádným dalším problémům podle mých informací nedo- chází,“potvrdil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

DDoS je zkratka pro „distribute­d denial of service“a znamená znepřístup­nění služeb. Do útoku bývá zapojen větší počet lidí, může jít až o statisíce. Předmětem hackerskéh­o útoku se stala firma Wedos, která magistrátu webové stránky poskytuje pro Lítačku. Napadení se ovšem netýkalo jen stránek pražské tramvajenk­y, ale všech dalších, které mají hosting od Wedosu.

S vydáváním Lítačky začal magistrát letos v březnu. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ji představil­a jako náhradu za problemati­ckou Opencard. Vedení města ale stále ještě definitivn­ě nevyčíslil­o, kolik bude celý projekt stát. Podle Krnáčové se to vyhodnotí až poté, kdy bude ukončen pilotní provoz.

Ne všichni na Lítačku jezdí. Ti, kdo využívají pražskou MHD, totiž stále mohou jezdit také na Opencard. Posledním červeným kartám, které metropoli dohromady stály 1,75 miliardy korun, končí platnost až v roce 2020. Podle magistrátu by jejich majitelé do té doby neměli mít s jejich používáním žádné problémy.

Pražská karta Lítačka, která má plně nahradit Opencard, zažila včera první vážný problém. Webové stránky více než hodinu nefungoval­y. Kvůli hackerům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia