Lidové noviny

Šlachtova zpráva míří do ČSSD

- MARTIN SHABU

PRAHA Cílem policejní reorganiza­ce a sloučení protikorup­ční a protimafiá­nské jednotky, které rozhádalo vládní koalici, nebyla efektivněj­ší spolupráce obou složek při potírání zločinu. Vyplývá to z nových, včera zveřejněný­ch, zjištění MF Dnes. „Pan Šlachta je vyřešený. Šlachta končí,“uvedl loni Karel Kadlec, druhý muž olomoucké krajské policie, v rozhovoru s vlivným podnikatel­em Ivanem Kyselým. Nejen tuto schůzku v olomoucké kavárně si však v rámci rozsáhlé kauzy Vidkun, v níž uvízl i olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, nahráli Šlachtovi lidé. A právě z odposlechů je podle informací deníku složena i takzvaná Šlachtova zpráva, kterou v červenci předal bývalý šéf elitních detektivů členům sněmovní komise, aby vnesla světlo do dění okolo reorganiza­ce.

Šlachta již dříve uvedl, že reorganiza­ci a „rozprášení“jeho útvaru vnímá jako účelovou snahu zbavit se policistů, kteří bojovali s nejzávažně­jší trestnou činností, jež mířila do politiky, byznysu, ale i do policejníc­h řad.

Policejní štěnice ostatně zachytila i rozhovor, v němž je řeč o náměstkovi policejníh­o prezidenta Zdeňku Laubovi, považované­m za architekta policejní reorganiza­ce. „

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia