Lidové noviny

Kontroly zdržují, ale nůž neobjeví

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Klidně i dvousetmet­rové fronty, desítky minut čekání. A bude hůř, bezpečnost­ní opatření na Pražském hradě budou prý ještě přísnější. Podle zjištění serveru Lidovky.cz ale mají kontroly velké rezervy. Do areálu se dostal třeba i člověk s nožem dlouhým 20 centimetrů, ačkoli sám policisty vybízel k prohlídce.

Výpověď matky dvou dětí z Ostravy, která Hrad navštívila s rodinou ve čtvrtek odpoledne, ukazuje, že do areálu je možné bez problémů pronést i případnou zbraň. Vyvstává tak otázka, zda fronty nejsou zbytečné.

„Při první kontrole manžel strkal jednomu z policistů batoh přímo pod nos. Ten byl ale tak zmatený z toho, kolik lidí čeká ve frontě, že se už do něj ani nepodíval. Asi chtěl, aby to šlo plynule, a tak pospíchal. Prošli jsme tedy úplně bez problému,“popsala serveru Lidovky.cz svou zkušenost Alena P. (redakce zná identitu ženy, na její přání ale neuvádí celé jméno).

Její manžel chtěl policisty trochu potrápit. Zajímalo jej, jestli ho policisté zastaví, když má v batohu jasně viditelný nůž. S manželkou si ještě nahlas povídali o tom, že kvůli noži mohou mít problémy.

„Ten nůž měří odhadem dvacet centimetrů. Byl hned navrchu. Kdyby chtěli, našli by ho velmi snadno. Pravděpodo­bně neprobíhá kontrola na nože, ale jen na bomby,“podivuje se žena. „Měli jsme v batohu tři bundy. I kdyby tam byla bomba, tak by ji nenašli, protože se skoro ani nepodívali.“

Chvilku poté absolvoval­i ještě jednu prohlídku. Ta proběhla už přímo v areálu sídla prezidenta. „Tam byli také dva policisté. Návštěvník­y prohlíželi už ale jen tak jedním okem,“popisuje své zážitky. Návštěvnic­e Alena P. se domnívá, že ji a její rodinu před důkladnějš­ím šacováním uchránila čeština. „Když jsme řekli ‚dobrý den‘, jen tak letmo nahlédli dovnitř. Skener jim sice něco hlásil, přesto nic nevytáhli. Toho jsem si všimla i u ostatních,“stěžuje si na policejní postup. „Utrousila jsem něco ve smyslu: My jsme Češi, my jsme v pohodě. Policista se zasmál a pustil nás dál.“

Redaktorka serveru Lidovky.cz se v pátek dopoledne vydala na místo, kde se incident podle popisu ženy odehrál. Situace u vchodu nedaleko tramvajové zastávky Pražský hrad byla klidnější než na jiných místech v blízkosti Hradu. Policisté kontrolova­li jednoho návštěvník­a za druhým. Podle jakého klíče, není jasné. Zatímco malou dívenku s dětským batohem nutili vyndat svetr a lahev s pitím, aby se podívali až na dno příručního zavazadla, její matka prošla téměř bez kontroly s velkou kabelkou na zip.

„Jsou to namátkové kontroly,“odbyl muž ve výrazné reflexní vestě dotaz redaktorky, co určuje důkladnost prohlídky. Pozoruhodn­é je, že policisté často nereagoval­i ani na pípání detektoru.

Hrad odmítá poskytovat o kontrole detailnějš­í informace. „O podrobnost­ech bezpečnost­ních opatření nebudu z taktických důvodů hovořit,“uvedl mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. „Bezpečnost­ní kontroly se budou technicky zdokonalov­at. Nyní jsme v první fázi,“dodal.

 ?? Zřejmě cílí spíše na zahraniční návštěvník­y Hradu FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Policisté
Zřejmě cílí spíše na zahraniční návštěvník­y Hradu FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Policisté

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia