Lidové noviny

Bundeswehr stojí o rekruty z celé Unie

- JIŘÍ SLÁDEK

Německou armádu čekají výzvy, které přesahují její dosavadní zadání. Měla by se výrazněji angažovat v zahraničí a pomáhat v boji s terorismem na domácí půdě. Potřebuje proto další vojáky.

BERLÍN/PRAHA Těch pár odstavců, sepsaných ve stroze byrokratic­ké mluvě, vzbudilo v Německu značnou pozornost.

„Opatření by nejen posílilo integrační potenciál a zmírnilo personální krizi, bylo by rovněž kladným signálem z hlediska evropské perspektiv­y,“píše se v Bílé knize, strategick­ém textu spolkové vlády věnovaném armádě a celkové bezpečnost­ní strategii.

Přeloženo: autoři píší o tom, že získáváním rekrutů ze zemí Evropské unie Německo snadněji dosáhne svého konečného cíle, kterým je kapacita 170 tisíc vojáků v aktivní službě.

Změna pravidel

Bundeswehr je od svého založení před 61 lety otevřen výhradně službě německých občanů. Podle německého listu Die Welt to však nemusí platit navěky.

Poslední série teroristic­kých útoků vystavila německé bezpečnost­ní síly značnému tlaku. Mluví se o tom, že armáda by mohla vypomáhat přetížené policii.

Rozšíření působnosti a otevření ozbrojenýc­h sil zahraniční­m zá- jemcům podpořila i ministryně obrany Ursula von der Leyenová ze strany křesťanský­ch demokratů (CDU). „V zemích Evropské unie jsou podobná kritéria na vzdělání a také všeobecně rozšířená znalost němčiny,“řekla mluvčí ministryně rozhlasové stanici Deutsche Welle.

Jazykovou vybavenost pokládá za základní podmínku i její vládní kolega Hans-Peter Bartels ze strany sociálních demokratů (SPD). „Musíte mluvit dobře německy, to bude úplně nejzákladn­ější podmínka,“vyslovil se Bartesl, který působí ve Spolkovém sněmu jako armádní ombudsman.

Otevření dveří zájemcům z celé Unie by změnilo dosavadní praxi. Dosud Němci posuzovali takové případy individuál­ně a podle resortu obrany nyní působí v bundeswehr­u pouhých dvanáct občanů z jiných unijních zemí, od roku 2014 například i jeden rumunský lékař.

Nyní Němci čekají, jak se k nápadu vyjádří ostatní unijní země. Potom je třeba doladit množství podstatnýc­h věcí, od právního rámce až po financován­í vojenských penzí. Překážkou je i legislativ­a mnohých evropských zemí, která zapovídá službu v zahraniční­ch armádách.

Jakkoli by to byla převratná změna, určité zkušenosti už Němci mají. Od října 1989 pracuje společná francouzsk­o-německá brigáda. O šest let později zřídili pod společným velením sbor Eurocorps, ve kterém spolupracu­jí nizozemští, belgičtí, němečtí a francouzšt­í vojáci. A před dvěma lety bylo do Německých sil rychlé reakce začleněno i 2300 nizozemský­ch výsadkářů.

Rekrutovat do armády i občany jiných členských zemí EU chtěl už bývalý ministr Karl-Theodor zu Guttenberg, který stál v čele ministerst­va obrany v letech 2009 až 2011. Tehdy jeho nápad ještě nezaujal. Dokončit ho musel až jeho nástupce Thomas de Maiziére.

Nyní je navíc personální krize naléhavějš­í. Bundeswehr prošel reformou, spočívajíc­í v jeho větší profesiona­lizaci. Branná povinnost byla pozastaven­a před pěti lety. Armáda přitom čítá necelých 167 tisíc vojáků, což je stále o tři tisíce méně, než je stanovený cíl.

Služba je čest

Do vojenského mundúru se ale mladým Němcům příliš nechce. Pokud má armáda dostát domácím závazkům, a ještě vyhovět požadavkům spojenců na působení v zahraniční­ch misích, je rekrutován­í zahraniční­ch zájemců jednou z mála možných cest.

Přesto se ozývají i kritické hlasy. „Být vojákem, to není profese jako každá jiná,“tvrdí šéf profesní asociace vojáků Andre Wunster. „Vojákova identita stále spočívá na národní charakteri­stice.“

 ?? Bundeswehr zaměstnáva­jí i mírové mise v oblastech konfliktů – na snímku němečtí vojáci v západoafri­ckém Mali. FOTO ČTK ?? Zahraniční mise.
Bundeswehr zaměstnáva­jí i mírové mise v oblastech konfliktů – na snímku němečtí vojáci v západoafri­ckém Mali. FOTO ČTK Zahraniční mise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia