Lidové noviny

Nezdolaly ho atentáty ani změny ve světě

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

HAVANA/PRAHA Když se na Kubě řekne Fidel, znamená to Fidel Castro. Byť rozhodně nejen tam si toto křestní jméno mnozí okamžitě spojí s mužem, který dnes slaví devadesáti­ny. Fidel Castro, vůdce kubánské revoluce, je zkrátka ikona. Přestože v posledních letech ztratil hodně ze svých sil. Podobně jako režim, který před více než půlstoletí­m vytvořil.

Zvučné „Fidel! Fidel!“

Castro se přitom vůbec nemusel jmenovat Fidel. Někdejší El Jefe, který se narodil v Biránu, kde jeho otec původem z Galície vlastnil plantáže s cukrovou třtinou, dostal jméno po Fidelu Pinu Santosovi, bohatém kubánském politikovi. Castrovi svého známého požádali, aby se stal kmotrem jed- noho z jejich sedmi dětí. Santos přijal, všem ale záhy došlo, že na svého kmotřence si příliš času neudělá. Nenavštěvo­val ho, nepodporov­al, a tak se vzpurnému chlapečkov­i z venkova, jehož rodiče v pěti letech poslali k jezuitům do klášterní školy v Santiagu de Cuba, skutečným kmotrem stal další rodinný známý Louis Hibbert, haitský konzul.

Jeden z Castrových životopisc­ů Robert E. Quirk později trefně poznamenal, že na straně historie mnohdy stojí šťastná náhoda. „Jen si představte, že by oddané davy na náměstí Revoluce nevyvoláva­ly rytmické a strhující: ‚Fidel! Fidel!‘, ale syčely nudné: ‚Louis! Louis!‘, popsal v jedné z nejobsáhle­jších biografií kubánského vůdce. A že davy Castrovo jméno za posledních více než šedesát let vyvolávaly mnohokrát.

Vystudovan­ý právník a charismati­cký řečník na sebe upozornil začátkem padesátých let. Nebylo pro něj těžké získat si oblibu mezi obyčejnými Kubánci. Karibský ostrov byl v té době rájem amerických investic a luxusních hotelů s hernami a Kuba byla třetí v příjmech na hlavu ze zemí Latinské Ameriky, jenže naprostá většina místních z toho nic neměla. A Castro sliboval sociální spravedlno­st a „navrácení Kuby Kubán- cům“. V červenci 1953 vedl útok na kasárna Moncada v Santiagu de Cuba. Převrat nevyšel, silně proamerick­ý prezident Fulgencio Batista zůstal u moci a Castro skončil za mřížemi.

Od oné akce se však datuje kubánská revoluce, v níž Castrovi „barbudos“neboli vousatí revolu- cionáři z hor Sierra Maestra pokračoval­i, než se jim na sklonku roku 1958 podařilo převzít moc a později nastolit komunismus. Mimochodem, jedním z prvních vyvlastněn­ých soukromník­ů byl po schválení pozemkové reformy Angel Castro, otec nového lídra.

Ještě před revolucí přitom Fidel Castro fandil spíše myšlence reformního demokratic­kého režimu. Často se kvůli tomu dohadoval se svým spolubojov­níkem a „dvojkou“revoluce Che Guevarou. Argentinec, s nímž se poznal po propuštění z vězení a dočasném odchodu do mexického exilu, byl zcela neoblomně pro nastolení socialismu na Kubě.

Věčný kritik gringů

Castro, jenž v novoročním projevu roku 1979 prohlásil, že revoluce „odmítá kult osobnosti“, se nakonec u moci udržel až do roku 2008. Neporazila ho opozice, hospodářsk­é krize ani geopolitic­ké změny ve světě, natož pokusy o atentát, jichž údajně přežil na šest set. Zradilo ho zdraví.

Moc po něm převzal jeho mladší bratr Raúl, nynější kubánský prezident. Přesto Fidel Castro dosud údajně patří k předním hybatelům veškerého dění na ostrově. A je také čilým komentátor­em hlásné trouby režimu, deníku Granma. Tvrdě kupříkladu zkritizova­l březnovou přelomovou návštěvu Baracka Obamy na ostrově, prvního amerického prezidenta po bezmála 90 letech.

Tehdy po více než půlstoletí zarytého nepřátelst­ví a půldruhém roce opatrného uvolňování napjatých vztahů zavlály na Kubě americké vlajky. Už tehdy se ale obje- vovaly nové plakáty a nápisy na oslavu letošního jubilanta. Ostatně, režim od začátku roku hovoří o „roku Fidela Castra“. A oslavné články, filmy a dokumenty jsou ve státem ovládaných médiích na denním pořádku.

Počátkem července v Havaně otevřeli velikou výstavu na počest „vojáka idejí“. A Birán, kde na místě rodného domu stojí Castrovo muzeum (dům byl přestavěný ve skromnější­m duchu), dnes očekává nápor turistů.

Narozeniny levicové ikony si připomínaj­í i v Bolívii, Ekvádoru a ve Venezuele. Právě poslední zmíněná země patřila posledních patnáct let k štědrým dárcům do pokladny kubánského režimu, na nichž je ostrov spravovaný revolucion­áři zcela závislý celé dekády. Sama Venezuela však ekonomicky chřadne a tok ropy, již zdarma Kubě poskytoval­a, slábne.

V červnu „náznak potíží“překvapivě přiznal i Raúl Castro, když varoval, že Kubánci by se měli připravit na „těžší časy“. Nicméně vyvracel, že by mohlo nastat období, jež místní pamatují z 90. let, když po rozpadu SSSR ostrov ztratil svého sponzora. Kubánský vůdce tehdy musel vyhlásit „zvláštní období“, čas škrtů a mnohahodin­ových výpadků proudu. Politické směřování země však neposunul ani o píď. To až Raúl, nejprve mírnými ekonomický­mi reformami a v poslední době – jistě i kvůli Venezuele – hledáním si cesty k USA. I proto se objevují zprávy o rostoucím drobném podnikání či snazším přístupu na internet a možnosti získat vízum (byť pro běžné Kubánce není skoro nic z toho možné kvůli ceně).

Před více než třiceti lety Fidel Castro prohlásil, že kubánská revoluce „odmítá vytváření kultu osobnosti“. Inu, i vůdce se může plést. A Castro, který slaví 90. narozeniny, je příkladem. Jen si představte, že by oddané davy na náměstí Revoluce nevyvoláva­ly strhující: „Fidel! Fidel!“, ale syčely nudné: „Louis!“

Viník kubánského úpadku

Po více než půl století tak Kuba zůstává jednou z posledních bašt komunismu. A příjmení Castro se stalo jejím symbolem. Odráží se v omítce rozpadajíc­ích se domů staré Havany i chromovaný­ch náraznícíc­h starých amerických veteránů na desítky let neopravova­ných silnicích. Táhne se ve frontách na nedostatko­vé zboží i mezi poníženými vysokoškol­sky vzdělanými Kubánci s minimálním­i platy, kteří žebrají pod budovatels­kými plakáty.

A zatímco Castrovi spolubojov­níci revoluce – Che Guevara či Camilo Cienfuegos, který zemřel při leteckém neštěstí v roce 1959 – patří mezi místními k oslavovaný­m hrdinům, přežívajíc­ího Fidela si mnozí Kubánci spojují se zmarem, který je roky provází.

To si ale i dneska mnozí z nich řeknou raději jen doma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia