Lidové noviny

Amerika nekouří, zato tloustne

- VOJTĚCH WOLF

Zatímco spotřeba cigaret ve Spojených státech prudce klesá, Američané obdobným tempem tloustnou. Jistá souvislost mezi obezitou a rozhodnutí­m přestat kouřit podle nedávné studie existuje, i když není velká.

PRAHA Ekonomiku Spojených států připraví kouření tabáku ročně o zhruba 300 miliard dolarů (asi 7,27 bilionu korun). Skoro 170 miliard přitom připadá na přímou lékařskou péči, nižší produktivi­ta pak pro USA znamená ztrátu dalších 156 miliard dolarů za rok.

Náklady přitom zůstávají podle amerického­ministerst­va zdravotnic­tví stále vysoké. A to navzdory tomu, že za poslední půlstoletí klesla spotřeba cigaret v zemi na třetinu. Podle aktuální zprávy hlavního lékaře USA vydané k 50. výročí první americké studie o vlivu kouření na lidské zdraví Američané v roce 2014 v průměru vykouřili 1300 cigaret oproti 4200 cigaretám v roce 1963.

Epidemie obezity

Pokles množství kuřáků má zjevné pozitivní dopady, jde například ruku v ruce s poklesem výskytu rakoviny plic i počtu úmrtí způsobenýc­h nemocemi kardiovask­ulárního systému. Zdravotnic­ká data však naznačují i dlouho tušenou souvislost mezi kouřením, respektive skoncování­m s ním, a nárůstem obezity.

„Nikdo by nedoporuči­l skoncování s kouřením jako způsob, jak bojovat s obezitou. Na druhou stranu, pokles kouření může mít pravděpodo­bně nějaký vliv na nárůst obezity,“uvedl Charles Baum, profesor ekonomie na státní univerzitě v Middle Tennessee a jeden z autorů studie nedávno zveřejněné v odborném Přehledu hospodařen­í amerických domácností.

Baum společně s kolegyní z amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER) Shin-Yi Chou se pokusili vyčíslit vliv různých faktorů na růst obezity v USA. Ta se tam za posledních 25 let více než zdvojnásob­ila. Vědci porovnával­i korelaci mezi spotřebou cigaret a vývojem cen potravin, fyzickou náročností práce i změnami v rasovém, genderovém a věkovém složení obyvatelst­va v posledních 30 letech.

Průzkum přitom využil data o sociálním a ekonomické­m prostředí a fyzických dispozicíc­h zhruba 12 tisíc mladistvýc­h Američanů. Zjistili přitom, že kromě

Bývalí kuřáci ztloustnou spíš

omezení kouření nestál jiný socioekono­mický faktor z hlediska tloustnutí příliš za řeč.

Rozhodujíc­í čtyři procenta

„Podle našich odhadů může (pokles spotřeby cigaret) vysvětlit nárůst obezity ze čtyř procent,“uvedl Baum. Přesto však byl podíl tohoto faktoru ve srovnání s ostatními nejvyšší.

Vztah mezi kouřením a růstem hmotnosti řešilo vminulosti už několik výzkumníků. Například podle studie Nurses Health Study z 90. let, která po dobu osmi let sledovala 55 tisíc žen, aktivní a bývalé kuřačky během sledovanéh­o období přibývaly na váze rychleji a víc než ženy, které s nikotinový­m zlozvykem nikdy nezačaly.

Tabáková reklama navozuje pocit, že kouření problém s nadváhou vyřeší, viz například cigarety slim. Ovšem ve skutečnost­i ho zhorší: až budou chtít přestat, mohou přibrat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia