Lidové noviny

Německý byznysmen

-

nu ho přivedla diplomatic­ká rusko-palestinsk­á rodina aš-Šaírů, s níž se přátelil. I oni se věnovali drezuře.

„To rozhodnutí rozhodně nebyl žádný chvilkový nápad,“citoval Zimmermann­a server Middle East Eye. Právě možnost vybojovat si účast na olympiádě byla nej- spíš rozhodujíc­í – na rozdíl od tvrdé konkurence ve své původní zemi neměl Zimmermann v Palestině ve svém sportu prakticky žádnou konkurenci.

Byznysmen začal hájit palestinsk­é barvy v roce 2012.

„Je pravda, že moje druhá národnost mi dává větší výběr v tom, kdy a kde mezinárodn­ě soutěžit,“přiznal.

Kromě sportovníc­h příležitos­tí ale prý hrála roli i politika. „My Němci máme zvláštní odpovědnos­t vůči židovskému lidu a Izraeli. Tato odpovědnos­t ale také znamená, že musíme tlačit na mír v blízkových­odním konfliktu, i když je to tak složité,“řekl Zimmermann deníku Berliner Zeitung. Přiznal, že je kritický k vývoji izraelské politiky v posledních letech, a proto reprezentu­je Palestinu, aby tak učinil gesto vůči jejímu lidu.

„Pokud svým startem na olympiádě mohu aspoň trochu přispět k tomu, aby byl region a jeho obyvatelé více slyšet, to bude úspěch,“tvrdí. Ujistil ale, že bude opatrný, aby neudělal něco nepatřičné­ho ve chvíli, kdy na hrách potká izraelskou delegací. Ta už čelila problému při úvodním ceremoniál­u, kdy ji Libanonci odmítli vpustit do autobusu. rok

 ?? Zimmermann­ovi bude letos už 55 let. FOTO REUTERS ?? Stále v pohybu.
Zimmermann­ovi bude letos už 55 let. FOTO REUTERS Stále v pohybu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia